Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента на Кения във вторник, като най-малко петима протестиращи бяха убити, десетки ранени и части от сградата на парламента бяха подпалени, докато депутатите приеха закон за повишаване на данъците, предава "Ройтерс".

В хаотични сцени протестиращите надвиха полицията и ги прогониха в опит да нахлуят в сградата на парламента. Отвътре се виждаха пламъци, съобщават източници на "Ройтерс".

Полицията откри огън, след като сълзотворен газ и водни оръдия не успяха да разпръснат тълпите.

Журналист на Ройтерс преброи телата на най-малко петима протестиращи пред парламента. Парамедикът Вивиан Ачиста каза, че най-малко 10 са били простреляни.

Друг парамедик, Ричард Нгумо, каза, че повече от 50 души са били ранени от стрелба. Той качваше двама ранени протестиращи в линейка пред парламента.

"Искаме да затворим парламента и всеки депутат трябва да слезе и да подаде оставка", каза пред Ройтерс протестиращият Дейвис Тафари, който се опитваше да влезе в парламента. "Ще имаме ново правителство.

Протести и сблъсъци имаше и в няколко други градове в страната.

С водно оръдие и сълзотворен газ полицията разпръсна протест срещу данъчните реформи в Найроби

С водно оръдие и сълзотворен газ полицията разпръсна протест срещу данъчните реформи в Найроби

Правителството в Кения планира да събере $2,7 млрд. допълнителни данъци, за да намали бюджетния дефицит

Парламентът одобри законопроекта за финансите, преминавайки го към трето четене от депутатите. Следващата стъпка е законът да бъде изпратен на президента за подпис. Той може да го върне обратно в парламента, ако има възражения.

Протестиращите се противопоставят на повишаването на данъците в страна, която вече се разтърсва от кризата с разходите за живот, като много от тях призовават президента Уилям Руто да се оттегли.

Руто спечели избори преди почти две години с платформа за защита на работещите бедни в Кения, но беше хванат между конкуриращите се искания на подтиснатото население и кредитори като Международния валутен фонд, който настоява правителството да намали дефицитите, за да получи повече финансиране.

Кенийците се борят да се справят с няколко икономически сътресения, причинени от продължителното въздействие на пандемията от COVID-19, войната в Украйна, две последователни години на суша и обезценяването на валутата.

Финансовият законопроект има за цел да събере допълнителни 2,7 милиарда долара под формата на данъци като част от усилията за облекчаване на тежкия дълг, като само лихвените плащания поглъщат 37% от годишните приходи.

Правителството вече направи някои отстъпки, обещавайки да отмени предложените нови данъци върху хляба, олиото за готвене, собствеността на автомобили и финансовите транзакции. Но това не беше достатъчно, за да задоволи протестиращите.

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Борба с бандите на острова

Протестите във вторник започнаха в атмосфера, подобна на фестивал, но с нарастването на тълпите полицията използва сълзотворен газ в централния бизнес район на Найроби и бедния квартал Кибера. Протестиращите се криеха и хвърляха камъни по полицейските кордони.

Полицията също използва сълзотворен газ в Елдорет, родния град на Руто в Западна Кения, където тълпи от протестиращи изпълниха улиците и много предприятия бяха затворени от страх от насилие.

Сблъсъци избухнаха и в крайбрежния град Момбаса, а демонстрации се проведоха в Кисуму, на езерото Виктория, и Гариса в източна Кения, където полицията блокира главния път към сомалийското пристанище Кисмаю.

В Найроби хората скандираха "Руто трябва да си отиде", а тълпите пееха на суахили: "Всичко може да бъде възможно без Руто". Музиката се пускаше от високоговорители, а протестиращите развяваха кенийски знамена и свиреха няколко часа преди насилието да ескалира.