Полицията в Северна Ирландия съобщи във вторник, че е открила четири предполагаеми самоделни бомби в гробище в Креган близо до Лондондери, Северна Ирландия след специална операция, предава Ройтерс

Самоделните взривни устройства са открити часове преди президентът на САЩ Джо Байдън да пристигне в страната.

"Откриването на тези устройства беше още едно зловещо и тревожно развитие", каза в изявление помощник-началникът на полицията Боби Сингълтън.

Байдън пристига в Белфаст късно във вторник в деликатен политически момент в Северна Ирландия за отбелязването на 25-годишнината от мирното споразумение от Разпети петък, което до голяма степен сложи край на продължилото 30 години насилие в тази територия.

Полицията съобщи, че операцията в гробището вече е приключила и полицейските служители са напуснали мястото.

"Колегите от отдела за разследване на тероризма сега ще водят това разследване", каза Сингълтън.

В понеделник премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак похвали храбростта на политическите лидери, които сключиха мирното споразумение от Разпети петък преди 25 години. Той използва случая и призова сегашните политици в Северна Ирландия да се върнат на работа.

Докато мирното споразумение до голяма степен сложи край на 30-годишните вражди, Асамблеята на Северна Ирландия беше в безизходица повече от година, откакто основната юнионистка партия се оттегли от правителството, за да протестира срещу новите търговски правила за Северна Ирландия след Брекзит.

В края на март, британската разузнавателна агенция MI5 повиши нивото на заплаха от вътрешен тероризъм за Северна Ирландия до "високо", което означава, че атака е много вероятна.

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че нивото е било повишено от "значително" след скорошното нападение срещу полицаи.

През февруари униформен беше тежко ранен при нападение с огнестрелно оръжие, като нападението беше осъдено от правителствата в Дъблин и Лондон.

Маскирани замеряха полицаи в Северна Ирландия с коктейли Молотов

Маскирани замеряха полицаи в Северна Ирландия с коктейли Молотов

До размириците се стигна по време на парада срещу мирното споразумение от Разпети петък