Британският премиер Риши Сунак получи подкрепата на парламента за ключов елемент от преработената сделка за Северна Ирландия след Брекзит въпреки неодобрението на най-голямата юнионистка партия в провинцията и някои от неговите депутати, съобщава "Ройтерс".

Сунак се опита да сложи край на годините на спорове за Брекзит, като преразгледа една от най-трудните части на преговорите - да осигури гладка търговия със Северна Ирландия, без да създава твърда граница с Великобритания или с Ирландия, членка на Европейския съюз.

Той се съгласи с ЕС да въведе "спирачката на Стормонт", целяща да предложи на Северна Ирландия повече контрол върху това дали да приеме нови закони на ЕС, като част от т.нар. Уиндзорска рамка от мерки.

По време на днешното гласуването в долната камара на парламента онези, които той най-много искаше да спечели - Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия (ДЮП), консервативните евроскептици в Европейската изследователска група и двамата му предшественици Борис Джонсън и Лиз Тръс - се обявиха против.

Борис Джонсън против новото споразумение с ЕС

Борис Джонсън против новото споразумение с ЕС

Според него то дава твърде много власт на Брюксел

Въпреки съпротивата, Сунак спечели вота с 515 гласа "за" срещу 29 "против", което предполага, че няколко членове от неговата Консервативна партия са се въздържали от гласуване.

Сунак и неговите министри призоваха законодателите да подкрепят спирачката.

"Спирачката на Стормонт е в основата на Уиндзорската рамка. Това възстановява практическия суверенитет за Обединеното кралство като цяло и в частност за народа на Северна Ирландия", заяви британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис пред парламента преди гласуването.

Спирачката позволява на Великобритания да попречи на новите закони на ЕС да се прилагат за стоки в Северна Ирландия, ако бъде поискано да го направи от 1/3 от законодателите в децентрализирания законодателен орган на провинцията.

Европейската изследователска група определи мярката като "практически безполезна", а ДЮП се оплака, че тя не се прилага към съществуващото законодателство на ЕС.

В Белфаст Риши Сунак убеждава юнионистите за новата търговска сделка с ЕС

В Белфаст Риши Сунак убеждава юнионистите за новата търговска сделка с ЕС

Въпросът за Северна Ирландия е една от най-спорните точки след Брекзит

Новото споразумение беше изготвено от Сунак, който е на поста от октомври, след като бившето правителство на Джонсън заплаши да се откаже от първоначалната сделка, сключена с ЕС.

Твърдата граница рискува да застраши Споразумението от Разпети петък, което до голяма степен сложи край на три десетилетия въоръжен конфликт в Северна Ирландия, включващ бойци, искащи обединена Ирландия, "лоялисти", желаещи да останат част от Великобритания, и британските сили за сигурност.

Съединените щати предупредиха, че всяка заплаха за споразумението може да навреди на възможността за търговия между Вашингтон и Лондон.

Сунак приветства сключването на споразумението миналия месец като "решителен пробив".

ДЮП обаче заяви, че спирачката не се е справила с основния проблем - налагането на законодателството на ЕС.

Постигната е сделка между Великобритания и ЕС за Северна Ирландия
Обновена

Постигната е сделка между Великобритания и ЕС за Северна Ирландия

Очаква се позицията на юнионистите

Партията на Северна Ирландия, в противоречие с проучванията на общественото мнение, показващи, че 45% от избирателите в провинцията подкрепят рамката срещу 17% против, заяви, че ще продължи да говори с правителството, за да се опита да смекчи опасенията си.

Лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън заяви, че партията му не може да се върне към правителството на Северна Ирландия "на този етап", което е удар за Сунак.

Джонсън - лицето на кампанията за напускане на ЕС, и неговият наследник Тръс заявиха, че ще гласуват против спирачката.