Борис Джонсън каза в четвъртък, че ще му бъде много трудно да гласува за новото споразумение за търговията със Северна Ирландия след Брекзит, заявявайки че настоящият премиер Риши Сунак е позволил на Европейския съюз да запази твърде много власт, цитира думите му Ройтерс.

В реч на срещата на върха за глобалната мека сила през 2023 г. Джонсън наруши мълчанието си относно новото споразумение, което министър-председателят Сунак определи като историческо - такова, което позволява на Великобритания да преодолее споровете за Брекзит, които усложниха отношенията между Лондон и Брюксел.

Джонсън каза, че може да разбере, че хората искат да продължат напред, но възрази, че Брекзит си струва да се направи само ако Великобритания радикално промени икономиката си и компромисна сделка за търговията в Северна Ирландия ще остави на ЕС "твърде голям контрол".

"Ще ми бъде много трудно да гласувам за нещо подобно, защото вярвам, че трябваше да направим нещо различно", каза Джонсън.

"Но... трябва да сме наясно какво наистина се случва тук. Не става дума за това, че Обединеното кралство си връща контрола... Това е ЕС, който е непреклонен да ни позволи да правим каквото искаме в нашата собствена страна. Не чрез нашите закони, но по техните."

Британската лира падна спрямо щатския долар и еврото след коментарите на Джонсън, увеличавайки загубите от по-рано през деня.

Джонсън, чиито съюзници обвиняват Сунак, че му е помогнал да го свали от поста министър-председател, каза обаче, че се надява най-голямата юнионистка партия в провинцията да може да се примири с предложението, за да може да се върне в местния парламент в Ълстър.

Джонсън, който беше свален от власт през юли миналата година, повтори аргумента си, че британското правителство трябва да се придържа към внесения от него законопроект, който практически унищожава така наречения протокол за Северна Ирландия, който сега е предоговорен от Сунак, за да стане "Уиндзорската рамка".

В Белфаст Риши Сунак убеждава юнионистите за новата търговска сделка с ЕС

В Белфаст Риши Сунак убеждава юнионистите за новата търговска сделка с ЕС

Въпросът за Северна Ирландия е една от най-спорните точки след Брекзит