Френските власти ще нахълтат в десетки джамии и молитвени зали, заподозрени в радикални учения като част от крутите мерки срещу ислямистките екстремисти след поредица от терористични атаки. Това обяви френският вътрешен министър Жералд Дарманен, цитиран от АФП.

Дарманен уточни пред радио RTL, че ако бъде установено каквато и да е молитвена зала да насърчава екстремизма, тя ще бъде затворена.

Проверките, които ще бъдат извършени днес следобед, са част от отговора на две ужасни атаки, които особено шокираха Франция - обезглавяването на учител, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед, и намушкването до смърт на трима души в църква в Ница.

Дарманен не разкри кои места за поклонение ще бъдат инспектирани. В бележка, която той е изпратил до регионалните ръководители по сигурността, видяна от "Франс прес", той изброява 16 адреса в района на Париж и 60 други в цялата страна.

Десният вътрешен министър заяви пред RTL, че фактът, че само част от около 2 600 мюсюлмански места за поклонение във Франция са заподозрени в разпространяване на радикални теории, показва, че "сме далеч от ситуация на широко разпространена радикализация".

"Почти всички мюсюлмани във Франция спазват законите на републиката и са ущърбени от тази радикализация", каза той.

Убийството на учителя Самуел Пати, който показа на учениците си карикатури на Мохамед в час за свободата на словото, изпрати шокови вълни в цяла Франция, където то се възприе като атака срещу самата република.

След убийството му властите претършуваха десетки ислямски спортни групи, благотворителни организации и асоциации, заподозрени в насърчаване на екстремизъм.

Те също така разпоредиха временно затваряне на джамия в близост до Париж, която сподели язвително видео, подбуждащо омраза към Пати.

Последните проверки идват, докато Дарманен се опитва да парира ожесточените критики за случаи на полицейска бруталност, заснети с камера, които принудиха управляващата партия да преразгледа спорен законопроект, ограничаващ заснемането на полицията.

133 000 протестираха във Франция срещу полицейското насилие

133 000 протестираха във Франция срещу полицейското насилие

Нов закон забранява да се публикуват снимки и видеа на полицаи