Военен съд осъди конгоански военен полковник на смърт и осъди трима войници заради смъртта на повече от 50 души, при потушаването на протести срещу мироопазващата мисия на ООН в източния конгоански град Гома, съобщава "Асошиейтед прес".

Полковник Майк Микомбе, бивш командир на Републиканската гвардия в източния град Гома, беше осъден вчера. В Конго не е прилагано смъртното наказание повече от 20 години, което на практика го прави доживотна присъда.

Други трима второразрядни войници от същата част са осъдени на 10 години затвор. Други двама офицери бяха оправдани, включително полковник Донат Бавили, който оглавяваше полка на конгоанските въоръжени сили в Гома по това време.

Миротворците на ООН се изтеглиха от ключова военна база в Конго

Миротворците на ООН се изтеглиха от ключова военна база в Конго

Поражението е удар върху перспективите за мир в региона

През август кметът на Гома забрани протест, организиран от секта, известна като Wazalendo. Поддръжниците му планираха да демонстрират срещу регионалната организация на Източноафриканската общност и мироопазващата мисия на ООН в Конго.

Мисията на ООН е изправена пред засилен натиск да се изтегли от Конго след повече от две десетилетия в обременената от конфликти страна.

Застъпническата група Human Rights Watch заяви, че преди протестите да се проведат, въоръжените сили са стреляли по демонстрантите на Wazalendo по улиците.

Президентът на Конго иска мироопазващата мисия на ООН да напусне страната по-скоро

Президентът на Конго иска мироопазващата мисия на ООН да напусне страната по-скоро

Според него тя не е успяла да овладее конфликтите в източната част на страната