През деня 19 247 души са били евакуирани в Русия от територията на Украйна, ДНР и ЛНР. Общо 488 930 души вече са напуснали опасни зони от началото на специалната военна операция.

Това съобщи на брифинг във вторник ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от "Интерфакс".

"Държавната граница на Руската федерация е премината от 59 848 броя лични превозни средства, от които 2 822 броя на ден", каза той.

Русия евакуира 3135 души от Мариупол за един ден, общо 108 802 души са излезли от града, каза още Мизинцев.

Повече от 2,7 милиона украинци искали убежище в Русия

Повече от 2,7 милиона украинци искали убежище в Русия

Според руските власти

Въоръжените сили на Украйна не изпълняват задълженията си за спазване на "режимите на тишина" при организиране на хуманитарни маршрути за изтегляне на местно население от опасни райони, заяви ръководителят на Националния център за контрол на отбраната на Руската федерация.

"Поделенията на въоръжените сили на Украйна и неонацистките батальони използваха "тихи режими" за възстановяване на бойната готовност, за оборудване на огневи позиции в жилищни райони, болници, училища и детски градини, където цивилните се държат насилствено като "жив щит", твърди Мизинцев.

В същото време той отбеляза, че руските въоръжени сили в хода на специална военна операция в Украйна изпълняват задълженията си за осигуряване на безопасна евакуация на населението.

"По всички маршрути, включително декларираните от украинска страна, руските въоръжени сили продължават да изпълняват задълженията си за спазване на "режимите на тишина", каза Мизинцев.

Той отбеляза, че администрациите на украинските селища не уведомяват местните жители за времето и мястото на събиране за евакуация.

"Средствата за контрол, включително безпилотните летателни апарати, ежедневно регистрират ситуацията по хуманитарните маршрути. Установено е, че местните администрации не са уведомявали гражданите за откриването на хуманитарни коридори, информация за времето и мястото на събиране е била за пореден път умишлено не се съобщава на населението", каза Мизинцев.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че Русия предприема всички мерки за осигуряване на гражданското корабоплаване в Черно, Азовско и Средиземно море.

Правителството следи морските граници за опасност от украински мини в Черно море

Правителството следи морските граници за опасност от украински мини в Черно море

След съобщенията, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря

"Все още съществува заплаха от отвличане на украински мини, откъснати от котвата по крайбрежието на черноморските държави", каза Мизинцев.

На 28 март той каза, че турски специалисти са разчистили две украински мини в Босфора и в Черно море близо до границата с България.

На 26 март Мизинцев предупреди, че ако метеорологичните условия се влошат в северната част на Черно море, има заплаха от отнасяне на счупени котвени мини по крайбрежието на черноморските държави. В този ден Мизинцев каза, че плаващите мини ще стигнат до териториалното море на Румъния за четири дни, а България за десет дни.

Двата сигнала за мини в Черно море се оказали черни отпадъци

Двата сигнала за мини в Черно море се оказали черни отпадъци

Придобити са два минни ловци на политическа цена от Кралство Нидерландия.

Мизинцев твърди, че над 60 чуждестранни кораба са блокирани в украинските пристанища.

"Заплахата от обстрел и високата минна опасност, създадена от официален Киев във вътрешните му води и териториално море, не позволяват на корабите да излязат безопасно в открито море", каза Мизинцев.

Той каза, че руските въоръжени сили всеки ден от 08:00 до 19:00 московско време отварят хуманитарен коридор - безопасна лента в югозападна посока от териториалното море на Украйна.

"В същото време украинската страна все още не потвърждава готовността си да осигури безопасността на излизането на чужди кораби в зоната за събиране и по всякакъв начин избягва взаимодействието при решаването на този въпрос", каза Мизинцев.

"Отново призоваваме Международната морска организация и ръководството на корабособствениците да повлияят на официалния Киев да предприеме мерки, насочени към деблокиране и гарантиране на безопасността на излизането на кораби на чужди държави от пристанищата на Украйна", каза Мизинцев.

Припомняме, че според Москва, милиони украинци искат убежище в Русия.

По отношение на заплахата от мини в Черно море, днес стана ясно, че българските военноморски сили са получили два сигнала, но в крайна сметка не били открити плаващи мини, а черни пластмасови кутии или отпадъци. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференция в МО по отношение на крайбрежието и украинските плаващи мини в Черно море.

Не се обявени райони забранени за плаване, но са обявени райони, където трябва да е с повишено внимание.

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

И от ВМС изразиха съмнение в достоверността на информацията - целяла да предизвика страх