Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини френския президент Еманюел Макрон в безотговорност, след като той обяви, че НАТО се намира в "мозъчна смърт" и постави под въпрос ангажимента на алианса за взаимна отбрана.

В интервю за "Файненшъл таймс" Моравецки подчерта, че НАТО е "най-важният алианс в света, когато става въпрос за запазване на свободата и мира". По думите му поставянето под въпрос от страна на Макрон дали страните членки на НАТО все още могат да разчитат да се отбраняват взаимно - крайъгълният камък на архитектурата за сигурност на Европа - е "опасно".

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си?

"Смятам, че съмненията на президента Макрон относно клаузата за взаимна отбрана на НАТО могат да накарат други съюзници да се замислят, дали може би Франция не е тази, която има опасения за придържането към нея. Надявам се, че все още можем да разчитаме, че Франция ще изпълнява задълженията си", подчерта Моравецки.

Коментарите на Макрон в интервю за The Economist подчертаха нарастващите опасения в западните столици относно бъдещето на трансатлантическия алианс, който беше разтърсен от унилатерализма на американския президент Доналд Тръмп, отбелязва изданието.

Тръмп заклейми НАТО като "отживелица" по време на предизборната си кампания, а през миналия месец шокира други членки на алианса, като изтегли американските войски от Североизточна Сирия и на практика позволи на Турция да нахлуе, без първо да се консултира с други натовски партньори.

Меркел не е съгласна с Макрон за НАТО
Обновена

Меркел не е съгласна с Макрон за НАТО

Той използва "драстични думи, а НАТО остава крайъгълен камък на нашата сигурност"

Моравецки обаче, чиято страна отдавна е верен съюзник на САЩ, отбеляза, че проблемите на НАТО не произтичат от амбивалентността на Тръмп, а от липсата на ангажираност от страна някои европейски членове, повечето от които - за разлика от Полша - все още не изпълняват целта на алианса за отделяне на два процента от БВП за военни разходи.

"САЩ винаги са подкрепяли Европа и ако не беше помощта на САЩ, Европа нямаше да се освободи от германската нацистка окупация", изтъкна той.

"Франция харчи под 2 на сто от БВП (за отбрана)... Смятам, че си струва да попитаме защо някои аспекти на НАТО не изглеждат така, както желаем. И това не е липсата на ангажираност на САЩ към алианса, а по-скоро липсата на реципрочност от страна на някои европейски съюзници", коментира още полският премиер.

Москва е във възторг от Макрон за НАТО: Златни думи, истински

Москва е във възторг от Макрон за НАТО: Златни думи, истински

В Държавната дума отбелязват - френският президент "обективно оцени ситуацията"

Като още един пример за неспособността на европейските страни да действат в унисон в справянето с противници като Русия, Моравецки посочи участието на френския бизнес в проекта за газопровод "Северен поток 2", който ще доставя руски газ в Германия. Полша отдавна твърди, че той ще подкопае европейската енергийна сигурност чрез увеличаване на зависимостта на Стария континент от Русия.

"Както някои хора казват без заобикалки, "Северен поток 2" се плаща с нашите европейски пари за руско оръжие и руски бронирани сили", каза той, допълвайки: "Така че смятам, че е наистина разочароващо, когато виждаме такъв проект да има такава подкрепа от ключови страни членки на ЕС."

През последните месеци Макрон предприе дипломатическо усилие за възстановяване на отношенията с Русия. Той твърди, че Европа трябва да отговори на проблемите на НАТО, като се превърне в "автономна по отношение на военната стратегия и способност" и като започне отново "стратегически диалог" с Москва.

Помпео: НАТО трябва да се промени или ще се превърне в отживелица

Помпео: НАТО трябва да се промени или ще се превърне в отживелица

"Трябва да посрещне реалностите и предизвикателствата на днешния ден"

Моравецки обаче подчерта, че НАТО е "основният източник на сигурност" за Полша и заклейми идеята за сближаване с Русия, аргументирайки се, че Европа не може "да се преструва, че нищо не се е случило в Украйна, Беларус или Грузия", страни, в които Москва се намеси в по-малка или по-голяма степен.

"Ние подкрепяме с две ръце сътрудничество с мирна и демократична Русия, но Русия не е мирна и е доста агресивна навсякъде около тях", отбеляза той.

"Президентът Макрон е в различна позиция, защото не усеща горещия дъх на руската мечка на врата си. Смятам, че солидарността на ЕС трябва да бъде толкова важна за всички лидери на ЕС, че не трябва да пренебрегваме резервите на други партньори от ЕС спрямо Русия", завърши полският министър-председател.

Германия цени НАТО, но Европа трябва да засили собствените си способности

Германия цени НАТО, но Европа трябва да засили собствените си способности

Каренбауер: 2% от БВП не е заради нечий призив, а в интерес на европейската сигурност