Прибалтийските държави и Полша призоваха международните спортни органи да забранят на руски и беларуски спортисти да се състезават на олимпийски игри и други събития, докато войната в Украйна продължава, информира Ройтерс.

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви миналата седмица, че на спортисти от двете страни, на които е забранено да се състезават в Европа, може да бъде разрешено да спечелят места за Игрите в Париж през 2024 г. чрез азиатски квалификации, въпреки че МОК по-късно заяви, че стои зад санкциите, наложени срещу Русия и Беларус.

Всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руски и беларуски спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено, казаха в изявление спортните министри, представляващи Латвия, Литва, Естония и Полша.

По думите им усилията за връщане на руски и беларуски спортисти на международни спортни състезания под булото на неутралитет легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни. Те призоваха "всички международни спортни организации и федерации" да отстранят руски и беларуски спортисти от международни състезания до края на войната.

МОК "за" руски и беларуски спортисти да се състезават под неутрален флаг

МОК "за" руски и беларуски спортисти да се състезават под неутрален флаг

Предложението било в съответствие с Олимпийската харта

Трите балтийски държави и Полша, членове на Европейския съюз и НАТО, които граничат с Русия и Беларус, бяха силни поддръжници на Украйна и сред първите, които изпратиха оръжия след нахлуването на Москва преди почти година.

Латвия се присъедини към Киев в сряда в заплахата да бойкотира Олимпийските игри през 2024 г. и квалификациите, ако руски и беларуски спортисти бъдат включени, докато войната продължава в Украйна.

Според украинският президент Володимир Зеленски разрешаването на Русия да се състезава на игрите в Париж през 2024 г. би било равносилно на показване, че терорът по някакъв начин е приемлив. Организаторите на летните олимпийски игри в Париж догодина обаче настояха, че ще се съобразят с решението на МОК за участие на Русия и Беларус.

Руснаците се състезаваха под неутрален флаг или без химн на последните три олимпийски игри като наказание за подкрепян от държавата допинг.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до август. 11 следващата година.