Властите в Полша обсъждат възможността за експулсиране на руски дипломати от страната в знак на солидарност с Великобритания след отравянето на бившия офицер на руското ГРУ Сергей Скрипал. Това съобщават полски медии, позовавайки се на източници от правителството.

Уточнява се, че Варшава също така иска да наложи санкции срещу руски компании и длъжностни лица. Отбелязва се още, че дискусиите по този въпрос са започнали още през миналата седмица, но решението е било отложено, докато не станат ясни резултатите от президентските избори в Русия.

Европейският съюз се "озъби" на Русия за покушението срещу Скрипал

Европейският съюз се "озъби" на Русия за покушението срещу Скрипал

ЕС е шокиран от нападателното използване на химическо вещество

Източниците са съобщили, че полското правителство смята, че най-доброто решение е съвместни действия срещу Русия на равнище Европейски съюз. Но ако европейските власти не успеят да постигнат единно решение, Варшава ще наложи свои собствени ограничителни мерки.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Полша Конрад Шимански заяви, че Варшава се опитва да убеди Берлин да се откаже от строителството на газопровода "Северен поток - 2" на фона на случая "Скрипал". По думите му, този инцидент дава основание "да се замислим дали Русия е партньор, който заслужава доверие".

Абсурдно е Русия да отрича покушението срещу Скрипал, скочи Борис Джонсън

Абсурдно е Русия да отрича покушението срещу Скрипал, скочи Борис Джонсън

Русия вече не можела да заблуди никого

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени на 4 март в безсъзнание в английския град Солсбъри. Според британското правителство те са били отровени с нервнопаралитично вещество, произведено в Русия.

Лондон твърди, че покушението е извършено от Москва. Британският премиер Тереза Мей обяви редица ограничителни мерки срещу Русия, включително депортирането на 23-ма руски дипломати и замразяването на двустранните контакти на високо равнище.

В отговор руското външно министерство обяви за персона нон грата 23-ма служители на британското посолство в Русия.