Полша сключи сделкa на стойност 3 милиарда долара с Южна Корея за закупуването на 48 корейски изтребителя FA-50, информира Асошиейтед прес. Централноевропейската страна предприема спешни стъпки за увеличаване на възпиращите и отбранителните си способности на фона на войната на Русия срещу съседна Украйна.

Президентът на Полша Анджей Дуда, който е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, и министърът на отбраната на Южна Корея, Администрация на програмата за придобиване, Еом Донг-хван, ще присъстват на церемонията по подписването в петък във военна база и летище в Янов, в централна Полша.

Документите трябва да бъдат подписани от вицепремиера на Полша, който е и министър на отбраната Мариуш Блашчак, и от южнокорейски служители.

Според едно от споразуменията първите 12 самолета трябва да бъдат доставени в началото на втората половина на следващата година. Втората сделка е за 36 самолета с технически и бойни характеристики, определени от Полша, които ще бъдат доставени между 2025 и 2028 г. Самолетите са съвместими с произведените в САЩ изтребители F-16, с които са оборудвани военновъздушните сили на Полша, и с договорените F- Изтребители 35A.

Сделките включват обучение, логистика и трансфер на някои технологии, които ще позволят обслужването на самолетите в Полша. Варшава каза, че това е една от най-големите и важни сделки в областта на отбраната на Полша през последните години.

Консервативното правителство на Полша предприема стъпки за укрепване на въоръжените сили на членката на НАТО в отговор на агресията на съседна Русия в Украйна.

Полша, подобно на други европейски държави и Съединените щати, изпрати военно оборудване в Украйна по време на почти седем месеца война. Варшава се стреми да замени част от това оборудване, включително с произведени в САЩ танкове Abrams.

Полша купува танкове Hyundai и оръдия Hanwha за 5,76 милиарда долара от Южна Корея

Полша купува танкове Hyundai и оръдия Hanwha за 5,76 милиарда долара от Южна Корея

Цялата сделка се оценява на 15 милиарда долара