Полският външен министър Радослав Сикорски е обсъдил в понеделник с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарушението на въздушното пространство на Полша от руска крилата ракета на 24 март и задействаните в този контекст процедури.

Това са съобщили от външното министерство.

Според Сикорски, това е пореден случай, при който действията на Русия застрашават сигурността на страните членки на НАТО.

Обсъдени са били укрепването сигурността на полското и съюзническото въздушно пространство, както и предстоящата среща на външните министри на НАТО, която ще се фокусира върху подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Припомняме, че по-рано в понеделник руският посланик във Варшава Сергей Андреев не се яви на дипломатическа призовка от полското външно министерство, издадена след като руска ракета предполагаемо е нарушила въздушното пространство на страната през уикенда.

"Ние се съмняваме дали посланикът следва инструкциите на външното министерство в Москва и дали е в състояние правилно да представлява интересите на Русия във Варшава", каза говорителят на ведомството Павел Вронски. "Дипломатическата нота от полското министерство на външните работи, изискваща обяснение за нарушаването на полското въздушно пространство, ще бъде предадена на руското министерство на външните работи по различен начин.

Руският посланик не се яви в полското външно министерство след инцидента с ракетата

Руският посланик не се яви в полското външно министерство след инцидента с ракетата

Той не виждал смисъл да обсъжда темата, след като не са били предоставени доказателства

"Сметнах, че няма смисъл да обсъждаме тази тема, без да са предсотавени доказателства, и отказах да посетя полското външно министерство", каза Андреев пред РИА Новости.

Руска крилата ракета, изстреляна по градове в Западна Украйна, остана в полското въздушно пространство за 39 секунди, съобщиха полските власти в неделя.

Според Варшава ракетата се е движела със скорост от почти 800 км/ч и е била на височина около 400 метра, като е успяла да прелети два километра навътре в полска територия.

Министерството на отбраната на Полша заяви, че е активирало всички системи за противовъздушна отбрана и ракетата е можела да бъде свалена, "ако е имало признаци, че се е насочила към цел на полска територия".

Полша обясни защо не е свалила руската ракета

Полша обясни защо не е свалила руската ракета

ПВО пресметнало, че тя само ще прелети