Европейският съюз оказва повече подкрепа на страни извън блока, като Турция, за справяне с миграцията, отколкото на собствените си членове. Това заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от "Ройтерс".

Най-голямата източна страна членка на ЕС се противопоставя на споразумение за споделяне на отговорността за грижата за мигрантите и бежанците. Според Полша ЕС е направил твърде малко, за да ѝ помогне да се справи с мигрантския натиск - критика, която самият Съюз отхвърля.

Варшава планира да проведе референдум дали да приеме споразумението.

"Не разбирам защо Европейската комисия и европейските институции похарчиха милиарди евро, за да помогнат на Турция, когато тя прие един милион сирийски мигранти, но не пожелаха да помогнат на Полша, която прие милиони бежанци от Украйна", изтъкна Дуда.

Полша казва "не" на споразумението на ЕС за мигрантите

Полша казва "не" на споразумението на ЕС за мигрантите

Варшава ще наложи вето на принудителното депортиране на мигранти

Вчера полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че ще представи план за "безопасни граници" в Брюксел и призова за реформиране на европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", както и за повече средства за страните, натоварени с охраната на външните граници на ЕС.

Полското правителство възразява срещу миграционната сделка с ЕС и посочва, че ще бъде принудено или да приеме допълнителни мигранти в допълнение към 1,5-2 милиона бежанци, които твърди, че са приети от Украйна, или да плати на други страни, които да ги поемат вместо него.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон обясни, че съгласно споразумението страни като Полша, които са изправени пред миграционен натиск, няма да бъдат принуждавани да приемат допълнителни мигранти, нито ще трябва да плащат на други държави за това.

Орбан сравни сделката на ЕС за мигрантите с депортациите при Холокоста

Орбан сравни сделката на ЕС за мигрантите с депортациите при Холокоста

Унгарският лидер отново си навлече критики