Депутатите в Сейма - долната камара на полския парламент, приеха резолюция, обявяваща Русия за "държава спонсор на тероризма".

"Русия системно нарушава правата на човека, международното право и Устава на ООН, както и още редица ангажименти, напада територии на други държави, извършва въоръжени нападения, военни престъпления и геноцид и се ангажира с враждебни икономически дейности, по-специално в областта на енергетиката", гласи изявление на Сейма, цитирано от Анадолската агенция.

Резолюцията също така държи Русия "пряко отговорна" за свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии над Източна Украйна през юли 2014 г., при което загинаха 298 души.

В документа Москва се обвинява и за катастрофата през 2010 г. на полет на полските военновъздушни сили в Смоленск, Русия, при която загинаха всички 96 души на борда, включително тогавашният полски президент Лех Качински и други висши полски служители и военни командири на НАТО.

ЕС обяви Русия за спонсор на тероризма

ЕС обяви Русия за спонсор на тероризма

Зеленски приветства решението

Съгласно резолюцията агресията на Русия срещу Украйна "представлява грубо нарушение на забраната на Хартата на ООН за използване на сила, а също така е нарушение на суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на Украйна".

Депутатите призоваха полското правителство да предприеме повече наказателни мерки срещу Русия и да засили подкрепата за Украйна.

"Сеймът също така призова международната общност да разработи механизъм за изплащане на военни репарации на Украйна и компенсации на държави, организации и лица, претърпели загуби във връзка с войната", се допълва в изявлението.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението на Полша подклажда антируската истерия, съобщава ТАСС.

Той отсече, че категорично не е готов да се съгласи с подобни действия.

В края на ноември Европейският парламент също прие резолюция, признаваща Русия за държавен спонсор на тероризма.

САЩ работят за признаването на Русия като спонсор на тероризма

САЩ работят за признаването на Русия като спонсор на тероризма

Обрат в досегашната позиция на Вашингтон