Полските власти наложиха санкции срещу два германски кораба, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток 2", съобщава изданието Каспаров.ru с позоваване на полския заместник-министър на морското стопанство Гжегож Витковски.

Става дума за плавателните съдове "Krebs Geo" и "Krebs Jet", които са регистрирани в Морската палата на полския град Гданск, но са с германски собственик.

В момента тече процедура по заличаване на регистрацията им и те няма да могат повече да плават под полски флаг, информира изданието BiznesAlert.

Зелените в Германия се заканиха да спрат "Северен поток 2" след изборите

Зелените в Германия се заканиха да спрат "Северен поток 2" след изборите

Русия се превръща в "авторитарна държава"

По думите на Гжегож Витковски, Полша не желае да има отношения с назованите обекти.

"Не ни интересува какво превозват и с какво се занимават до момента, в който не засегнат икономическите интереси на страната ни. Тези два кораба в последно време активизираха работата си над проекта "Северен поток 2". От петък нататък те не трябва да се появяват в наши води. В противен случай сме в правото си да ги задържаме, за да правим проверки." - допълва Витковски.

По-рано посланикът на Полша в Берлин Анджей Пшилембски изрази безпокойството на Варшава заради строителството на "Северен поток 2". Полската страна заяви, че печалбите от газопровода ще помогнат на Русия да модернизира армията си с европейски пари.

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

"Този тръбопровод разделя Европа"...