Украйна ще се присъедини към НАТО някой ден, заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидах в интервю за италианския вестник "Ил Месаджеро".

"Въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО е на дневен ред от 1998 г. Това ще се случи един ден. Тази държава [Украйна] прави всичко възможно, за да постигне необходимите цели ", каза Марчин Пшидах.

Коментирайки неотдавнашната инициатива за провеждане на срещата на върха ЕС - Русия, Пшидах припомни, че през 2016 г. Европейският съюз прие документ, съдържащ пет принципа на отношения с Русия, "електоралният диалог е само един от тях".

Украйна заклейми "опасната" инициатива за възобновяване на срещите ЕС-Русия

Украйна заклейми "опасната" инициатива за възобновяване на срещите ЕС-Русия

Това щяло да бъде опасно отклонение от политиката на ЕС за санкции

"Какво видяхме напоследък? Военна ескалация от Москва близо до украинските граници, агресивни действия в Крим, интервенции в Беларус, информационни атаки в Полша. Това ли е тяхната положителна атмосфера за създаване на диалог на високо ниво", попита риторично Пшидач.

Дипломатът засегна и неотдавнашното изявление на италианския премиер Марио Драги, който нарече Русия "важен играч от гледна точка на икономиката".

"Не бих казал, че Русия е толкова важен икономически партньор за ЕС. Нека да разгледаме цифрите? Колко голяма е икономиката на ЕС? Какво може да предложи европейската икономика на Русия и обратно? Не искам да коментирам изявленията на премиера Драги, но мисля, че това е въпрос на възприятие", каза Пшидач.

Стратегическият диалог между Русия и САЩ бил "лош знак" за Украйна

Стратегическият диалог между Русия и САЩ бил "лош знак" за Украйна

"Украйна изглежда като средство за размяна"

През април украинският президент Владимир Зеленски изрази мнение, че "е дошъл моментът" да поканим страната в НАТО и Европейския съюз. Той също така помоли американския президент Джо Байдън да помогне на украинската държава да се присъедини към Северноатлантическия алианс.

През май САЩ обявиха, че подкрепят влизането на Украйна в НАТО.