Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение за Москва. Това заяви пред парламента външният министър на Полша Радек Сикорски, цитиран от "Юронюз".

Той обаче посочи, че Алиансът трябва да засили отбраната си.

"Не ние - Западът - трябва да се страхуваме от сблъсък с Путин, а обратното", подчерта Сикорски. "Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност", предупреди той, като подчерта, че номиналният БВП на страните членки на НАТО и Европейския съюз е приблизително 45 трилиона долара, а общият БВП на Русия и Беларус е около 20 пъти по-малък.

Сикорски описа новата посока на външната политика на правителството на премиера Доналд Туск, обяснявайки как приоритетите на Полша са се променили след изборите миналата година.

Той отбеляза, че Полша иска да се върне в групата на страните, които определят дневния ред на Европейския съюз.

ISW: Путин дава ясни сигнали, че се готви за война с НАТО

ISW: Путин дава ясни сигнали, че се готви за война с НАТО

Русия все повече се милитализира

Правителството на Туск смени консервативния кабинет, воден от дясната партия "Право и справедливост", която наблягаше на важността на връзките със САЩ и понякога заемаше конфронтационна позиция спрямо Европейския съюз и по-специално Германия, която окупира Полша по време на Втората световна война.

Сикорски обаче заяви, че развитието и сигурността на Полша трябва да се основават както на трансатлантическото сътрудничество, така и на европейската интеграция, и увери, че Варшава е готова да поеме отговорност за глобалните предизвикателства.

Лойд Остин: НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Русия победи в Украйна

Лойд Остин: НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Русия победи в Украйна

Той е убеден, че Путин няма да спре в Украйна

Освен това той подчерта значението на приятелството с Германия, като обвини предишното правителство, че е избрало конфронтацията.

Полша е на източния фланг и на НАТО, и на Европейския съюз, в които членува, и граничи с Русия и Беларус, както и с Украйна. Тя е ключов логистичен център за западни оръжия, изпращани на Киев.

Тази седмица Туск беше посетен от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британския премиер Риши Сунак. Последният обяви голямо увеличение на военната помощ за Украйна, както и ангажимента на страната му да разходва 2,5% от своя БВП годишно за отбрана до края на десетилетието.

Русия обяви, че е в пряка конфронтация с НАТО

Русия обяви, че е в пряка конфронтация с НАТО

Алиансът продължава да се доближава до руските граници, отчита Кремъл