Полша се стреми да съкрати времето за обучение на украинските военни на бойни танкове "Леопард" от десет на пет седмици.

Това съобщи "Ройтерс".

Един от трите центъра за обучение на германските танкове в Европа се намира в село Свентошов в Западна Полша, близо до границата с Германия.

Полските военни отказват да потвърдят къде точно ще се обучават украинските военни, но според военни експерти най-вероятното място е центърът в Свентошов.

"Възможно или вероятно е украинските екипажи да се обучават на танкове "Леопард" в Свентошов, но не са изключени и други места", казва военният експерт Якуб Павловски.

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Скоро трябва да започне и обучението на украинските войници

Центърът за обучение, оборудван със симулатори, може да обучава 14 екипажа от по четирима души едновременно. Досега обучението на "Леопард" отнемаше около 10 седмици, но според инструкторите това време може да се съкрати до пет.

"Ако интензифицираме обучението като увеличим броя на инструкторите, времето и почивните дни, можем да обучим цял екипаж за пет седмици", заяви командирът на полския център за обучение на "леопард" майор Мачей Банашински.

Според западни медии в Полша е била разположена скрита работилница за ремонт на оборудване и артилерия от Украйна.

Поглед към Леопард 2, които се очакват в Украйна

Поглед към Леопард 2, които се очакват в Украйна

Нужни са най-малко 100 танка, но е по-добре, ако Украйна получи 300