Полша ще се обърне към Европейския съюз с искане да получи компенсация за стойността на танковете "Леопард 2", които иска да изпрати в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Ще се обърнем към Европейския съюз за обезщетение, това ще бъде още един тест за добрата воля на европейците", каза полският премиер Матеуш Моравецки.

По-рано Полша официално поиска разрешение от Германия да одобри трансфера на Украйна на танкове "Леопард 2", които са собственост на Полша.

Представителят на германското правителство на свой ред коментира призива на Варшава: "Ще разгледаме този случай със спешността, която заслужава".

Германските власти може още в сряда да одобрят искането от Полша за реекспорт на танкове "Леопард 2" за Украйна. Това съобщи във вторник агенция "Блумбърг", позовавайки се на свои източници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира възможните доставки на танкове: "Подобни доставки не предвещават нищо добро за бъдещето на отношенията. Те със сигурност ще оставят неизбежен отпечатък върху бъдещето на тези отношения", които според Песков "вече са в достатъчно ниска точка".

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Опозицията търси своите шансове