Полша ще въведе отново 200-метрова буферна зона на границата с Беларус в началото на следващата седмица. Това заяви премиерът Доналд Туск, цитиран от "Ройтерс".

До мярката се стигна, след като войник беше тежко ранен след нападение на границата.

Границата е възпламенителна точка след наплива на мигранти от 2021 г., след като, както се твърди, Беларус - близък съюзник на Русия, е разкрил туристически агенции в Близкия изток, за да предложи нов неофициален маршрут до Европа - ход, който според Европейския съюз цели да създаде криза.

На свой ред Минск отхвърля обвинението, че помага за канализирането на мигранти към полската граница.

Полша обмисля отварянето на граничен пункт с Беларус

Полша обмисля отварянето на граничен пункт с Беларус

След мигрантския натиск Варшава затвори четири от шестте пункта

"Беше ни препоръчано бързо да възстановим 200-метровата буферна зона в този район, където е възможно. Готови сме да вземем такова решение в началото на следващата седмица", посочи Туск на пресконференция близо до границата.

Буферна зона, която не позволяваше на граждани и хуманитарни работници да се доближават до границата, първоначално беше въведена през 2021 г. от предишното правителство на националистическата партия "Право и справедливост".

Тогава правозащитници разкритикуваха този ход, тъй като според тях той възпрепятства усилията за подпомагане на мигранти, включително жени и деца, хванати в капан на границата.

Полша засилва охраната на границата с Беларус

Полша засилва охраната на границата с Беларус

Напрежение между двете страни

През последните седмици се увеличи броят на мигрантите, които се опитват да преминат нелегално, а граничните служители съобщават за редица инциденти с насилие.

Вчера полски войник беше тежко ранен, след като беше намушкан през оградата на границата.

Министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Полша е готова да увеличи броя на военнослужещите на границата от настоящите 5500, но не уточни с колко.

Полша планира да похарчи 10 милиарда злоти (2,55 милиарда долара) за укрепване на границата си с Беларус.