Полша ще въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус за лекари, учители и униформени служители на сигурността от 1 март. Това заяви днес здравният министър на страната Адам Неджелски, информира Ройтерс. 

"Няма сигнали за ясна низходяща тенденция на заразяванията и съществува риск да се появи вариантът Oмикрон. Тези два фактора изискват да предприемем решителни действия", каза Неджелски на пресконференция, на която присъства дистанционно.

В Полша се въвеждат и нови мерки, свързани с Covid-19. Броят на хората, на които е разрешено да се събират на обществени места, като ресторанти и кина, ще бъде намален от сегашните 50% на 30%, без да се включват ваксинираните. Заведенията и търговските обекти ще бъдат задължени да проверяват клиентите си за ваксинационни сертификати.

Нощните клубове ще бъдат затворени от 15 декември. Те ще могат да отворят врати само в новогодишната нощ и на 1 януари, но в тях ще бъдат допускани само 100 души, без да се броят ваксинираните.

Освен това пътуващите от страни извън Шенгенската зона ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, а училищата ще се върнат към дистанционното обучение от 15 декември за периодите непосредствено преди и след коледната ваканция.

Обмисля се и приемането на закон, който ще позволи на работодателите да проверяват резултатите от тестовете за Covid-19 на служителите си.

Към момента Полша е съобщила за общо 3 704 040 случая на коронавирус и 86 205 смъртни случая.

Полша затяга ограниченията при ръст на Covid случаите

Полша затяга ограниченията при ръст на Covid случаите

Ако в края на октомври има средно ниво от над 7000 случая на ден