Полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че "настоящите руски власти се опитват да възстановят версията на историята от епохата на сталинизма". Моравецки коментира темата в Прага, където присъства на среща на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) с австрийския канцлер Себастиан Курц.

"Полша категорично ще се противопостави на това: след като войниците на Полската вътрешна армия бяха избивани, депортирани в Сибир", отбеляза Моравецки, припомняйки 51-ата годишнина от самозапалването на Ян Палах, чешкия студент, който протестираше срещу нахлуването на войските на Варшавския договор в тогавашна Чехословакия.

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

Йоурова: Изкривяването на исторически факт е заплаха за демократичните ни общества

Той също така спомена и самозапалването във Варшава на Ришард Сивец, който се самозапалва на стадион във Варшава в присъствието на висши комунистически властници.

Премиерът също така подчерта трагичната съдба на Полша след Втората световна война след края на ужасната окупация на нацистка Германия, която означаваше началото на окупацията от Съветския съюз.

Припомняйки смъртта на Палах, Сивец и много други, полският премиер заяви, че трябва да накара хората да си спомнят за жертвите на поляци, чехи и унгарци, борейки се срещу съветската окупация след Втората световна война.

Посолството на Полша припомня фактите за ВСВ, изопачени от наши историци и журналисти

Посолството на Полша припомня фактите за ВСВ, изопачени от наши историци и журналисти

Всичко тръгна от изказване на руския президент

Моравецки повтори, че Полша ще се обяви категорично срещу всякакви опити за възстановяване на версията на историята от епохата на сталинизма.

Премиерът призна, че Полша е била освободена благодарение на огромната подкрепа и ключовата роля на червената армия, но повтори, че е известна и съдбата на войниците от Полската вътрешна армия след Втората световна война, които са били избивани, депортирани в Сибир, изпращани в ГУЛАГ.

"Никога не можем да забравим това, тъй като това е истинската история на Полша след Втората световна война", настоя полският премиер.

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

Получила поста си, защото финансирала предизборната кампания на Тръмп