Навикът на Полша да използва въглища става все по-скъп и замърсяващ, но домакинът на глобалната среща за климата COP24 не гори от желание да скъса със своето "черно злато" и основен източник на енергия, отбелязва "Франс прес".

Големите и по-малките градове в Полша са сред най-замърсените в Европа, потънали в смог през по-студените месеци на годината заради масовото използване на въглища, най-вече нискокачествени, за отопление.

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Предупреждават за домино ефект от климатичните промени и унищожаване на живота

Бъдещето на живота на Земята не изглежда розово

Европейската агенция по околна среда обвинява замърсяването на въздуха за около 50 000 преждевременни смъртни случая годишно и безброй случаи на респираторни заболявания и други симптоми в страната членка на Европейския съюз, чието население е 38 млн. души.

Понастоящем тя използва въглища, за да посрещне 80 процента от енергийните си нужди, а около 82 000 души работят във въглищния сектор.

Решителни и социално болезнени мерки вероятно ще са необходими да бъдат взети от Полша, за да изпълни ангажиментите си за намаляване на емисиите, поети с Парижкото споразумение за климата, което има за цел да ограничи глобалното затопляне.

Тръмп обяви прекратяване на войната срещу въглищата

Тръмп обяви прекратяване на войната срещу въглищата

САЩ са благословени с изключителното енергийно изобилие

За да постигне тези цели, Полша трябва да намали използването на въглища в производството на енергия до 39 процента към 2030 г., изтъква Ян Витайевски-Балтвилкс, който е експерт в Института за структурни изследвания, чието седалище е във Варшава.

Европейският съюз обяви в сряда още по-амбициозен план за намаляване на емисиите и да направи Общността въглеродно неутрална до 2050 г.

Но само дни по-рано Варшава разкри, че въпреки че планира да намали въглеродните емисии с 30 процента до 2030 г. в сравнение с 1990 г., тя все пак ще използва въглища, за да посреща 60 процента от нуждите си от електричество след 12 години.

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

2015, 2016, 2017, 2018 - най-горещите години в историята

Ние сме последното поколение, което може да спре затоплянето

Полша планира да пусне първата си атомна електроцентрала през 2033 г., като след това смята да построи още пет АЕЦ, заедно с вятърни паркове край бреговете си на Балтийско море. Възнамерява се въглищата да представляват под 30 процента от производството на електричество към 2040 г.

Делегации от близо 200 страни ще бъдат в полския град Катовице през следващата седмица за конференцията за климата COP24, целяща подновяване и засилване на Парижкото споразумение и ограничаване на глобалното затопляне.

Полското правителство на дяснопопулистката партия "Право и справедливост" има явно предпочитание към продължително използване на въглищата, което повдигна въпроси дали то е сериозно относно ограничаването на парниковите емисии.

Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата

Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата

Климатичните промени ще имат все по-разрушителни въздействия