Нивата на парниковите газове в атмосферата, основен двигател на климатичните промени, са достигнали ново рекордно равнище. Това обявиха от ООН, предупреждавайки, че времето за действие изтича, съобщава "Франс прес".

Преди голямата конференция COP24 за климата в полския град Катовице през следващия месец, висши представители на ООН отново се опитват да засилят натиска върху правителствата да изпълнят обещанието си за ограничаване на затоплянето до по-малко от два градуса по Целзий, заложено в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни действия

Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни действия

Сред предлаганите мерки са ограничаване на глобалното затопляне с 1,5 градуса

"Без бързо намаляване на емисиите на CO2 и други парникови газове, климатичните промени ще имат все по-разрушителни и необратими въздействия върху живота на Земята", предупреждава в изявление ръководителят на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

"Прозорецът за възможност за действие е почти затворен", подчерта той.

В отворено писмо до всички страни преди COP24, директорът на Съвета на ООН за правата на човека Мишел Бачелет предупреди за катастрофални последици, ако светът не ревизира курса.

Новият бразилски външен министър не вярва в климатичните промени

Новият бразилски външен министър не вярва в климатичните промени

Това е заговор на марксистите за задушаване на Запада

"Цели страни, екосистеми, народи и начини на живот биха могли просто да престанат да съществуват", посочва тя, цитирайки доказателства, че страните не изпълняват ангажиментите, поети в Париж през 2015 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който оттегли страната си от Парижкото споразумение за климата, днес отново хвърли съмнение върху науката за климата.

"Бруталната и продължителна студена вълна може да разбие ВСИЧКИ РЕКОРДИ - какво стана с глобалното затопляне?", написа Тръмп в "Туитър".

Запитана да отговори на Тръмп, заместник-директорът на Световната метеорологична организация Елена Маненкова коментира пред журналисти, че науката, подкрепяща глобалното затопляне, е "недвусмислена", без да отговаря пряко на американския държавен глава.

Бюлетинът за парниковите газове, водещият годишен доклад на Световната метеорологична организация, проследява съдържанието на опасни газове в атмосферата от 1750 г. насам.

6 600 бедствия вследствие на климатичните промени в периода 1998-2017 г.

6 600 бедствия вследствие на климатичните промени в периода 1998-2017 г.

Загубите са в размер на 2,25 трилиона долара

Тазгодишният доклад, който обхваща данни за 2017 г., поставя концентрацията на CO2 в атмосферата на 405,5 частици на милион. Това е увеличение в сравнение с 403,3 частици на милион през 2016 г. и 400,1 през 2015 г.

"Последният път, в който Земята е преживяла сравнима концентрация на СО2, е бил преди над 3 млн. години, когато температурите са били с 2-3 градуса по-високи", посочи Таалас.