Ако Европейският съюз не наложи санкции срещу беларуските власти, съседните на Беларус страни членки на ЕС биха могли да обмислят налагането на собствени национални санкции. Това обяви полският външен министър, цитиран от "Ройтерс".

Збигнев Рау, говорейки на пресконференция в Будапеща, каза, че се надява ЕС скоро да постигне консенсус относно санкциите, които според него са необходими с оглед на "очевидното нарушаване на правата на човека" в Беларус срещу протестиращите.

Полша иска ЕС да отпусне най-малко €1 млрд. за Беларус

Полша иска ЕС да отпусне най-малко €1 млрд. за Беларус

Фондът наистина трябва да бъде значителен

"Този въпрос (за санкциите) е отложен заради възражението на една от страните членки на ЕС, но ние ще се върнем към това на форума на ЕС", отбеляза Рау след среща с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Кипър блокира плана на ЕС за налагане на санкции срещу Беларус във връзка с предполагаеми изборни измами и нарушения на човешките права заради отделен спор с Турция.

Въпросът постави в неловко положение ЕС, като подчерта колко лесно може да се парализира вземането на решения в области като външната политика, където се изисква единодушие между 27-те страни членки.

Беларус затваря границите с Литва и Полша, укрепва границите с Украйна

Беларус затваря границите с Литва и Полша, укрепва границите с Украйна

След ескалацията на напрежението

Беларус изпадна в смут след президентските избори миналия месец, за които президентът Александър Лукашенко претендира, че е спечелил категорично, но опозицията казва, че изборите са фалшифицирани от властта. В продължение на 26 години на власт, той отказва да подаде оставка, одързостен от подкрепата на Русия.

Полша, която споделя обща граница с Беларус, иска ЕС да предложи на Минск финансова помощ от най-малко 1 млрд. евро като част от "план Маршал" за възстановяване на страната и да помогне тя да бъде по-малко зависима от Русия.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който често е в изострени отношения с ЕС заради твърдата си позиция по отношение на миграцията и демократичните свободи, защити правото на една страна членка да попречи на целия блок да взема решения.

"Не унижавайте Кипър", изтъкна Орбан в интервю за "Ройтерс" и допълни: "За санкциите може да се преговаря отново и отново и ако има единодушие... можем да го направим. Но сега няма разбирателство."

Беларус предупреди света срещу налагането на санкции

Беларус предупреди света срещу налагането на санкции

Ще има обратен ефект и е вредно за абсолютно всички