В резултат на взривяването на язовирната стена на ВЕЦ Каховка руските войски са подобрили отбранителните си позиции срещу очакваната украинска контраофанзива, според военния експерт на Stratpoints Foundation, бивш заместник-началник на полското военно контраразузнаване Мачей Матисяк, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Наводненията, причинени от разрушаването на огромния язовир, разположен на фронтовата линия, вероятно ще попречат на украинските въоръжени сили да използват тежки оръжия, като танкове или бойни машини на пехотата, в района за период до един месец, смята експертът.

"Винаги можете да се каже: вижте кой има полза от това. В момента предимството е на страната на руснаците, тъй като взривяването на язовира в Каховка създава много добри отбранителни позиции за руснаците, които очакват настъпателни действия от украинската армия," заявява Матисяк.

В интервю за Ройтерс анализаторът предположи, че е малко вероятно руските войски да имат сериозни проблеми със снабдяването поради наводнението: "Руснаците контролират, да речем, този южен коридор - сухопътният коридор между Русия и Крим, тъй като те са окупирали много пътища, мостове там. Така че това не би трябвало да е проблем за тях."

САЩ разполагат с информация, че Русия стои зад разрушаването на язовира
Обновена

САЩ разполагат с информация, че Русия стои зад разрушаването на язовира

Русия: Разрушаването на язовирната стена е терористичен акт на Украйна

Както отбелязва Ройтерс, разрушаването на язовира на Днепър замъгли картината на очакваната украинска контраофанзива и изложи цивилното население, живеещо в зоната на военните действия, на риск от екологична катастрофа.

"Но в същото време това засяга и украинците на този фланг, тъй като по време на очакваното настъпление на украинската армия руснаците няма да могат да действат в това направление," добавя Матисяк.

Той предполага, че по време на настъплението украинските войски ще могат да заобиколят наводнените райони, пресичайки реката на север, близо до град Днипро.

В същото време, според него, наводнението няма да попречи на украинските сили за специални операции по никакъв начин, тъй като леко въоръжените мобилни части могат лесно да пресекат река Днепър или наводнените райони.

Що се отнася до използването на тежка техника и оръжия, необходими за изграждане на преходи през Днепър и пробиване на руските отбранителни линии, според експерта, в зависимост от времето, почвата може да изсъхне достатъчно, за да позволи на верижните превозни средства да се движат по нея, за около месец.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки във вторник вечерта, каза, че разрушаването на язовира не е повлияло на способността на Украйна да продължи операцията, за да освободи територията си, а от докладите на военното командване на въоръжените сили на Украйна следва че войските на фронта са в максимална готовност за по-нататъшни действия.

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Според него, Москва стои зад взрива