Полският президент, министър-председател и други лидери честват Деня на независимостта заедно с членове на националистически организации, за първи път полски държавни лица са с крайнодесни групи, съобщава "Гардиън".

Двеста хиляди души минаха във Варшава, за да отбележат 100-годишнината от независимостта на Полша след края на Първата световна война.

През последното десетилетие националистки организации провеждат марш в Деня на независимостта на 11 ноември, който включва расистки лозунги, а в някои години и агресия.

Правителството се опита да проведа един марш, ръководен от държавата на церемониите за стогодишнината, през последните дни бе постигнато споразумение за съвместен марш.

Президентът Андрей Дуда, министър-председателят Матеуш Мораветци и лидерът на консервативната управляваща партия Ярослав Качински вървяха заедно след войници с голям флаг с думите: "За вас Полша". На малка дистанция зад тях, бяха националистите, много от които с факли, червени светлини и дим.

Мнозина носеха национални знамена, но се вижда флага на Националния радикален лагер, крайнодясна група, която е един от основните организатори на марша. Има и няколко знамена на "Форца Нуова", италианска група, чийто лидер Роберто Фиоре описва себе си като фашист.

През целия ден в полските градове се провеждаха тържества за отбелязване на възстановяването на държавата след 123 години чуждо управление.

Страх от насилие преди марш на националисти в Полша за 100 г. независимост

Страх от насилие преди марш на националисти в Полша за 100 г. независимост

Решението на кмета е добро дошло за Дуда и правителството