Полският опозиционен сенат отхвърли в петък новият закон, който би позволил съдиите, които критикуват съдебните реформи на правителството, да бъдат наказвани, съобщава "Ройтерс".

Докато Полша и ЕС са в задънена улица заради реформите, опозицията се опитва да използва контрола си над сената, за да подчертае спора, който според някои поставя под въпрос членството на Полша в блока.

100-членният сенат гласува от 51 до 48 за отхвърляне на закона.

Долната камара, контролирана от управляващата националистическа партия Право и справедливост (PiS), все още има правомощието да внесе законопроекта, като приема, че президентът Анджей Дуда, съюзник на PiS, ще го подпише.

PiS коментира, че законопроектът, който е приет от долната камара, е необходим, за да се избегне хаос в съдебната система, тъй като някои съдии поставят под въпрос законността за назначаването на други съгласно нови правила, въведени от PiS.

Но Брюксел, правозащитници и адвокати смятат, че законопроектът е създаден, за да спре критиките към широкообхватните реформи на правителството, които според тях имат за цел да увеличат контрола на правителството над съдебната система.

Венецианската комисия, правна експертна група от Съвета на Европа, призова Полша да отхвърли реформите в спешно становище, публикувано в четвъртък.

Комисията посети Варшава, за да обсъди предложените правила, по покана на председателя на сената Томаш Гроцки. PiS критикува посещението и заяви, че няма да отстъпи от реформата.

Евродепутатите виждат влошаване на правовата държава в Полша и Унгария

Евродепутатите виждат влошаване на правовата държава в Полша и Унгария

Не са се привели в съответствие с ценностите, на които се основава ЕС