Долната палата на полския парламент (Сейм) прие постановление, в което определя като геноцид престъпленията на Организацията на украинските националисти (ОУН) и Украинската въстаническа армия (УПА) срещу поляците на Волин през 1993-1944 година, съобщи ТАСС.

При гласуването в петък участваха 432 депутати, нито един не беше против, а 10 се въздържаха.

В новото постановление на полския Сейм: "11 юли се определя като Ден в памет на полските жертви от геноцида, извършен от ОУН-УПА (организацията е забранена в Русия, припомнят от руската агенция) и отдават почит на жертвите на геноцида, извършен от украинските националисти против гражданите на (Втората) Полска република през 1943-45 година.

"В резултат на геноцида, извършен през 1943-45 година бяха убити над 100 хил. граждани от Полската република, предимно селяни. Точният им брой все още не е известен, и мнозина от тях и до сега не са достойно погребани", се казва в текста.

"Паметта на жертвите на престъпленията, извършени през 40-те години на украинските националисти до сега не бе отбелязана, а масовите убийства не бяха назовани в съответствие с историческата истина като геноцид".

При това полските депутати, споменаха също и репресиите, които са извършени от поляци. "Споменавайки за престъпленията на украинските националисти не бива да мълчим за полските ответни акции в украинските села, в резултат на които също загинаха граждански лица", се казва в документа.

Организацията на украинските националисти (ОУН) е крайнодясна политическа организация, която действа предимно на територията на Западна Украйна. За достигане на поставените цели - създаване на самостоятелна Украйна от ОУН са използвали екстремистки средства, в това число и терористични актове.

По време на Втората световна война ОУН сътрудничи с немските разузнавателни органи от начало на борбата против съветските власти. През 1943 година тя организирала Украинската въстаническа армия (УПА).

В началото на февруари 1943 година украинските националисти започват акция за унищожаване на полското население на Волин. Кулминацията на тези събития достигна на 11 юли 1943 година, когато отряди на ОУН-УПА атакували около 100 полски населени места. Убити са над 100 хил. Души, предимно жени, деца и старци.

През 2013 година полската долна камара на парламента прие резолюция за 70-та годишнина от Волинската трагедия, където тези събития бяха наречени "етническа чистка с признаци на геноцид".

В същото време Върховната Рада (украинският парламент - б.р.) призна дейността на ОУН-УПА в борбата за независимост на Украйна.