Властите затвориха международното летище в Женева заради необичаен инцидент, който доведе до пробив в сигурността. В инцидента е въвлечен самолет на Етиопските авиолинии, предаде СиЕнЕн.

В съобщение на компанията се казва, че полет 702 за Рим е бил принуден да кацне в Женева. Самолетът е излетял от етиопската столица Адис Абеба. Той е бил „принуден" да се насочи към женевското летище, допълват от компанията.

Пътниците са в безопасност. Няма пострадали.

Швейцарската полиция потвърди, че самолетът е бил отвлечен и принуден да кацне в Женева. Тя поясни, че всичко е "под контрол".

БиБиСи информира, че полетът е бил от 0:30 часа местно време и самолетът е трябвало да кацне в Рим в 4:40 часа местно време. Самолетът е кацнал неочаквано в швейцарския град в 6 часа местно време.

Един човек е арестуван, според говорителя на летището, цитиран от швейцарския вестник Tribune de Geneve.

На самолета е имало 200 пътници и екипажът. Те са в добро здраве, поясниха от самолетната компания.

Швейцарският вестник отбелязва, че самолетът е бил отвлечен, докато е летял над Судан. Служители от летище Кайро заявиха за Асошиейтед прес, че пилотът на полет 702 на етиопските авиолинии информирал контролната кула в Абу Симбел, че самолетът му е отвлечен.

Според говорителя на полицията Жан-Филип Брандт става дума не за група лица, а само за един човек.

Женевската полиция заяви по-късно, че помощник-пилотът на самолета се е предал с искане да му се предостави убежище в Швейцария.

Помощник-пилотът поел контрола на етиопския самолет, когато командирът на полета отишъл до тоалетната. След това той променил курса и го приземил в Женева. Похитителят напуснал самолета през прозореца на пилотската кабина с въже, уточниха от полицията.

Силите на реда допълниха, че не е имало никакъв риск за пасажерите и екипажа. Вторият пилот не е бил въоръжен.

Мъжът е роден през 1983 година. Той е гражданин на Етиопия. Помощник-пилотът се свързал с летището в Женева и обявил, че „той трябва да кацне, за да зареди самолета". След това той обявил, че го е отвлякъл.

Искам убежище или уверения, че няма да бъда предаден на етиопското правителство, казал помощник-пилотът. Той уточнил, че се е чувствал заплашен в страната си и е търсил убежище в Швейцария.