САЩ продължават да смятат за незаконно анексирането на Крим от Москва и призовават Русия да се изтегли от украинския полуостров.

Това заяви държавният секретар на САЩ пред сенатската комисия по външна политика. Той отговори на въпроси, зададени от сенаторите във връзка със срещата между президента Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки.

Помпео е уверил, че във финландската столица целта на САЩ е била да установят дали руската страна се стреми към подобряване на взаимоотношенията. Той подчерта, че Вашингтон отстоява принципа за запазване на териториалната цялост на Украйна.

В Хелзинки Тръмп и Путин са се договорили да активизират контактите във връзка с борбата срещу тероризма на ниво експерти, дипломати и въоръжени сили. По думите му, двамата са се споразумели за сформиране на работни групи с участието на високопоставени представители от икономическата сфера.

Помпео е посочил, че на срещата не са обсъждани американските санкции срещу Русия.
Сред обсъжданите теми са били също ситуацията в Сирия и проблемите със сигурността в Израел,

Държавният секретар е уверил, че Тръмп и Путин не са поемали обещания и не са сключвали секретни споразумения, включително по отношение на Украйна.

Майк Помпео беше сред членовете на американската делегация в Хелзинки. Част от разговорите между Тръмп и Путин обаче се проведоха "на четири очи" и по отношение на тази част от срещата не би могъл да свидетелства като непосредствен участник.

На фона на данните за връзки между изборния щаб на американския президент и руски представители, настояването на Тръмп да разговаря с Путин без присъствието на други американски представители породи множество критики. Представители на Конгреса отправиха към него упреци, че липсва прозрачност по много детайли от разговорите. Сред основните упреци към него е това, че по време на срещата е игнорирал темата за руската намеса в американските избори.

Сериозен отпор срещна намерението на Тръмп да покани Путин във Вашингтон през есента. Конгресмени заявиха категорично че няма да пуснат руския президент в Конгреса.
Междувременно стана ясно, че такава среща няма да има докато трае разследването на спецпрокурора Робърт Мълър за намесата на Кремъл в американските избори.   

Няма да има нова среща Тръмп-Путин докато трае разследването на Мълър

Няма да има нова среща Тръмп-Путин докато трае разследването на Мълър

Тръмп може да получи призовка, ако откаже да отговаря…