В петък държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди действията на Китай да поеме законодателството в областта на националната сигурност в Хонконг, като ги нарече смъртна присъда за автономията, която Пекин обеща на територията, съобщава АП. 

Мярката, внесена в петък в деня на откриване на националната законодателна сесия на Китай, е категорично критикувана от продемократични законодатели в полуавтономния Хонконг.

Помпео обяви, че Китай "едностранно и произволно налага на законодателството за национална сигурност на Хонконг".

Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Пекин ще прокара всеобхватен закон за националната сигурност в Хонконг

"Хонконг процъфтява като бастион на свободата. САЩ настоятелно призовават Пекин да преразгледа катастрофалното си предложение, да спазва международните си задължения и да зачита високата степен на автономия на Хонконг, демократичните институции и гражданските свободи, които са от ключово значение за запазването на специалния му статус съгласно американското законодателство", обяснява Помпео в декларация.

Той коментира, че решението да се игнорира волята на хората от Хонконг ще бъде смърт "за високата степен на автономия, която Пекин е обещал за Хонконг" в рамките на споразумение, известно като китайско-британската съвместна декларация.

Предложеният законопроект има за цел да забрани сецесионната и подривна дейност, както и чуждестранната намеса и тероризма. Той идва след месеци демонстрации за демокрация миналата година.

Китай многозначително изпусна думата "мирно" преди "повторно обединение" с Тайван

Китай многозначително изпусна думата "мирно" преди "повторно обединение" с Тайван

Китай нямало да допусне независимост на Тайван