Словения може да бъде сред страните, в които американските военни ще бъдат изпратени като част от тяхното преразпределяне в Европа. Това обяви пред Словенската радио и телевизионна компания държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

"Наистина смятам, че военното сътрудничество между нашите страни е много развито и важно. Що се отнася до конкретни задачи, ще оставя министъра на отбраната на САЩ да прави такива изявления, но вашите наблюдения вървят в правилната посока", каза той в отговор на въпросът за възможната поява на американските военни в Словения като част от тяхното преразпределение в Европа.

Помпео призова младите демокрации в Източна Европа да бранят свободите си

Помпео призова младите демокрации в Източна Европа да бранят свободите си

Виждаме, че авторитаризмът не спря да съществува през 1989 г. или през 1991 г.

"Ще се уверим, че имаме необходимите сили на правилните места", добави държавният секретар.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че Вашингтон възнамерява да търси допълнително натрупване на сили на източния фланг на Северноатлантическия алианс. Според него решението за изтегляне на 11 900 американски войски от Германия и пренасочване на част от тях в Италия и Белгия е взето като част от по-широки усилия за "увеличаване на бойната способност на съюза". Еспер каза също, че преразпределянето на американските войски в Европа включва изтегляне на части по-близо до Черно море, за да се засили сдържането на Русия.

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Консолидира централна и източна Европа срещу общи заплахи

САЩ са готови да организират доставки на всякакви енергийни ресурси в Словения, за да гарантират нейната енергийната сигурност и независимост.

"Ясно показахме необходимостта да осигурим диверсификация на източниците на доставки на енергийни ресурси в Словения. Америка е напълно готова да им помогне във всеки от тези стремежи, било то екологичните технологии, или предвидени ядрени централи или възможността да доставят природен газ от Съединените щати. ", посочи Помпео.

"Ние ще бъдем отлични партньори със Словения, така че словенският народ да разполага с необходимите енергийни ресурси от различни източници", подчерта държавният секретар, като отбеляза, че такъв подход е важен за Словения да получи енергийна независимост.

По-рано в четвъртък Помпео, който посети Словения, заяви, че "зависимостта на европейските държави от доставките на енергия от Русия заплашва националните интереси на САЩ". Той също така добави, че смята за "невероятно важно" да се диверсифицират източниците на енергийни доставки за Европа и нейната независимост по този въпрос от Русия.

Вашингтон нееднократно е заявявал, че европейските държави трябва да се откажат от руския газ, включително плановете да получават енергия през газопровода "Северен поток 2" и "Турски поток". Служители на американската администрация твърдят, че Москва преследва политически цели при изпълнението на тези проекти. Много експерти смятат, че САЩ, опитвайки се да блокират "Северен поток 2", се стремят да прокарат доставките на втечнения природен газ в Европа, който е много по-скъп от руския газопровод.