Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вижда "десетилетия лошо поведение" от страна на Китай, което възпрепятства свободната търговия, във връзка с ескалиращата търговска война на Вашингтон с Пекин, на форум в Югоизточна Азия, съобщава "Ройтерс".

Изявленията на Помпео са след като Доналд Тръмп обяви, че ще удари с 10% мита останалите 300 милиарда долара китайски внос, започвайки на 1 септември, рязко приключвайки примирието в търговския спор между двете най-големи икономики в света.

"Ние искаме свободна и честна търговия, а не търговия, която подкопава конкуренцията", обяснява Помпео в столицата на Тайланд Банкок, където той присъства на по-широка среща на държави от Югоизточна Азия със световни сили.

Критиката на САЩ към Китай е водеща тема на форума в Банкок.

От 1 септември Тръмп удря Китай с нови мита
Обновена

От 1 септември Тръмп удря Китай с нови мита

С 10% ще бъдат обложени стоки за $300 млрд.

"От десетилетия Китай се възползва от търговията ... Време е това да спре. Президентът Тръмп каза, че ще поправим това. И за да го поправим, е необходима решителност и това е, което видяхте тази сутрин", допълва Помпео.

Китайският външен министър Ван И заяви, че новите тарифи не са правилен или конструктивен начин за разрешаване на търговския спор между двете страни.

Попитан за глобалните икономически сривове, произтичащи от спора между САЩ и Китай, Помпео коментира: "Има отрицателни последици от десетилетия на лошо поведение от страна на Китай."

Китай обвини САЩ, че постоянно "обръщат палачинката" в търговските преговори

Китай обвини САЩ, че постоянно "обръщат палачинката" в търговските преговори

Китай напомня на КНДР и САЩ за ядреното разоръжаване след изстрелването на ракети от Пхенян

Предлаганите нови тарифи за китайски стоки могат допълнително да нарушат световните вериги за доставки. САЩ и китайските преговарящи приключиха кратък кръг от търговски преговори в Шанхай в сряда с малък знак за напредък и се съгласиха да се срещнат отново през септември.

Помпео, който ден по-рано уверяваше партньорите от Югоизточна Азия, че Вашингтон няма да ги принуди да изберат страна между САЩ и Китай, използва речта си в петък, за да представи американските инвестиции като по-добрата опция.

"Нашите инвестиции не служат на правителството и нашите инвестиции тук не служат на политическа партия или честно казано на имперските амбиции на държава", коментира той.

Помпео приветства Камбоджа за отказ на ВМС база на Китай

Помпео приветства Камбоджа за отказ на ВМС база на Китай

Загрижен е и за "тревожни тенденции" за китайски дейности по река Меконг

"Ние не финансираме мостове, за да затворим пропуски в лоялността. Попитайте себе си, кой наистина насърчава самодостатъчността, а не зависимостта, инвеститорите, които работят за задоволяване на нуждите на вашите потребители, или тези, които ви вкарват в дълг", обяснява Помпео.

Неговите коментари удрят и по Китайската инициатива "Един пояс, един път", която има за цел да засили икономическите и търговските връзки и да изгради модерна версия на Пътя на коприната, за да свърже Китай с Азия, Европа и извън нея чрез мащабни инфраструктурни проекти.

В някои страни има опозиция заради опасения, че непрозрачни механизми за финансиране водят до неустойчив дълг и че става дума повече за насърчаване на китайското влияние, отколкото за развитие.

Китай и САЩ подновяват преговорите през септември

Китай и САЩ подновяват преговорите през септември

Според "Синхуа" двете страни са провели "откровени и резултатни" разговори

Отношенията между САЩ и Китай са разкъсвани от въпроси, вариращи от търговията, санкциите на САЩ срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, Тайван и оживения воден път в Южнокитайско море.

Помпео и Ван И отначало постигнаха помирителен тон, когато се срещнаха лице в лице в Банкок в четвъртък за първи път тази година.

Въпреки това Помпео скоро поднови критиката, като се позова на китайската "принуда" към съседи в морските конфронтации в оспорваното Южнокитайско море и заяви, че изграждането на язовири от Пекин по течението на река Меконг вреди на страните в Югоизточна Азия, които зависят от реката.

6 взрива удариха Банкок, докато е домакин на международна среща на външни министри

6 взрива удариха Банкок, докато е домакин на международна среща на външни министри

В срещата за сигурност участват Помпео, Ван И и представители на Русия