Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео посети Украйна в понеделник, за да подчертае подкрепата си за Киев. Той обеща, че ще работи за това Вашингтон да достави изтребители F-16 и ракети с голям обсег за войната на страната срещу Русия.

Запитан дали ще подкрепи предоставянето на Украйна на изтребители F-16 и ракети с голям обсег, Помпео каза: "Да. И обучението, и софтуерът, и всички неща, необходими за действителна защита и защита на собствената ви земя."

Обръщайки се към публика от украински депутати, правителствени служители, представители на военните, активисти на гражданското общество и студенти, той каза, че предоставянето на военна подкрепа за Украйна е в най-добрия интерес на Вашингтон.

Помпео "отговори" на Кисинджър: Украйна не трябва да отстъпва на Русия

Помпео "отговори" на Кисинджър: Украйна не трябва да отстъпва на Русия

Около месец след коментара на форума в Давос

Коментарите на Помпео съвпадат с дискусията в Съединените щати относно това колко допълнителна подкрепа трябва да бъде дадена на Украйна. Вашингтон вече предостави около 30 милиарда долара военна помощ от началото на войната.

Помпео, който е бил и директор на ЦРУ, каза, че руският президент Владимир Путин не трябва да се подценява, тъй като признава "едно нещо и това е силата и последователната решителност".

Той каза, че е необходима нова архитектура за сигурност, за да се гарантира срещу голяма сухопътна война в Европа.

"Трябва да има набор от договорености, които да направят недвусмислено ясно, че Владимир Путин няма да може да направи това отново", каза той.

Помпео каза, че е пътувал до Украйна с делегация от американски бизнесмени и представители на няколко хуманитарни институции. Той посети военна болница и се срещна с представители на украинското правителство.