Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че властите във Вашингтон са готови да говорят с Иран "по всяко време", но е необходимо "фундаментално" да промени поведението си и че кампанията за максимален натиск ще продължи, съобщава "Ройтерс".

"Не бързаме, кампанията за натиск продължава. Това не е просто икономическа кампания за натиск ... това е изолация и чрез дипломация", коментира Помпео пред репортери в етиопската столица Адис Абеба, преди да отлети за Саудитска Арабия.

САЩ са контролирани от богати евреи, обяви Хаменеи

САЩ са контролирани от богати евреи, обяви Хаменеи

"Ние сме против господството на потисничеството и арогантността

Американският държавен секретар Майк Помпео приключи обиколката си в Африка с антикитайски забележки, докато говори за способността на Вашингтон да стимулира растежа и предприемачеството на континента, пише АФП.

"Държавите трябва да внимават за авторитарните режими с празни обещания. Те размножават корупция и зависимост", коментира Помпео в реч пред дипломати и бизнес лидери в Адис Абеба.

Помпео не споменава конкретно Китай - най-големият търговски партньор на Африка - но анализаторите прогнозираха, че ще се опита да постави САЩ като алтернативен източник на инвестиции.

Много страни изостават и пропиляват последния си шанс за силен растеж на БВП

Много страни изостават и пропиляват последния си шанс за силен растеж на БВП

Следващото десетилетие демографските реалности ще застигнат Китай и Запада и светът ще се нуждае от чудо на производителността, за да компенсира ефектите

В сряда Помпео назова имената на американски компании, опериращи и в трите държави на турнето му в Африка: "Бехтел" в Сенегал, "Шеврон" в Ангола и "Кока-Кола" в Етиопия.

Той също приветства свободния пазар като цяло, като се нахвърли срещу "неуспешни социалистически експерименти от минали години" на места като Зимбабве и Танзания.

Той критикува предложеното изменение на конституцията в Южна Африка, което ще позволи отчуждаването на частна собственост без обезщетение - план, който се стреми да преодолее неравенствата, установени в ерата на апартейда. Изменението би било "катастрофално за икономиката и най-важното за хората от Южна Африка", обяснява той.

Китайските инвестиции в Африка не са колониализъм

Китайските инвестиции в Африка не са колониализъм

Южноафриканският президент опровергава критиките

Опитът на Помпео да покаже положителна визия на американското сътрудничество с Африка е подкопан от политиката за Африка на президента Доналд Тръмп, твърдят анализатори.

Критиците бързо цитират забележките на Тръмп през 2018 г., когато той определи за "вонящи дупки" Африка и по-бедни нации от Западното полукълбо, чиито граждани мигрират в САЩ.

В момента Вашингтон обсъжда военни съкращения в Африка, а САЩ наскоро обявиха затегнати визови правила, насочени към най-населената страна в Африка, Нигерия, както и Танзания, Судан и Еритрея.

"Помпео е малко вероятно да оправи щетите от забраните за пътуване на администрацията на Тръмп, предложените съкращения на бюджета или пренебрежителните коментари на президента за региона", обяснява Джъд Девърмонт, директор за Африка в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон.

Русия гледа към Африка - най-богатият регион на ресурси, метали и въглеводороди

Русия гледа към Африка - най-богатият регион на ресурси, метали и въглеводороди

Континентът е слабо геоложки проучен, но Русия е готова

Африканските лидери въпреки това "биха приветствали отдавна просрочената му ангажираност и се фокусират върху позитивите колкото е възможно повече", заяви Девърмонт.

Въпреки това страни като Етиопия са се възползвали от китайски ангажименти, което прави посланието на Помпео по-малко ефективно, заяви Абел Абате Демиси, етиопски политически анализатор.

"Безспорно е, че китайските инвестиции бяха доста решаващи за поддържането на Етиопия като една от най-бързо развиващите се икономики в света от много години", допълва Абел.

Той добави, че много китайски средства са отишли за реални проекти като пътища и сгради, докато американските пари по-често се насочват към "по-малко видими" области като образование и здравеопазване.

Великобритания иска Африка за търговски партньор след Брекзит

Великобритания иска Африка за търговски партньор след Брекзит

25 африкански страни се очаква да постигнат икономически ръст от поне 5% тази година

"Фактът, че китайските заеми, а понякога и безвъзмездните средства са с по-малко бюрокрация, също ги прави доста удобни за Етиопия и Африка като цяло".

Китай отпуска пари и заеми за инфраструктурни проекти на целия континент. Пекин обаче е изправен пред обвинения, които отрича, че притиска бедните нации с дълг, изнася минерални ресурси и причинява екологични щети.

Помпео настоява, че Тръмп няма търпение да играе по-голяма роля на континента. "Ако има нещо, което трябва да знаете за нашия президент - моят шеф - трябва да знаете, че той обича сделки. Той иска да се случват повече неща между САЩ и народите в цяла Африка."

САЩ обявиха китайските държавни медии за агенти на комунистическата държава

САЩ обявиха китайските държавни медии за агенти на комунистическата държава

Сега администрацията на Тръмп обяви, че те не практикуват журналистика, а са агенти на китайската държава