Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изнесе страстна реч снощи, описваща как Америка е "приела предизвикателството", което представлява "комунистическото правителство" в Китай, съобщава "Ройтерс".

Изказвайки се при получаването на наградата "Херман Кан" за 2019 г. в Ню Йорк, Помпео заяви, че е време да се осъзнае "степента, в която Комунистическата партия е враждебна към САЩ и нашите ценности", и благодари на американския президент Доналд Тръмп за помощта да се подчертае проблема.

Пекин отсече: Коментарите на Помпео са злостна атака срещу Китай и Комунистическата партия

Пекин отсече: Коментарите на Помпео са злостна атака срещу Китай и Комунистическата партия

Всеки опит за очерняне на Китай или възпрепятстване на икономическия му растеж е обречен на неуспех

"Ръководителите на Китайската комунистическа партия дадоха да се разбере, че искат да постигнат превъзходство в света", изтъкна Помпео, допълвайки: "Те го постигат с помощта на методи, които създадоха предизвикателства за САЩ и света. Колективно трябва да се изправим срещу тези предизвикателства от Китай - във всичките им аспекти. Вече не е реалистично да се пренебрегват основните разлики между нашите две системи и въздействието, което тези различия могат да имат върху САЩ."

Върхушката на Китайската комунистическа партия провежда ключов закрит пленум

Върхушката на Китайската комунистическа партия провежда ключов закрит пленум

Обсъждат "поддържане и подобряване" на системата за управление на Китай и ускоряване на неговата "модернизация"

След като се пошегува за това как експлозивните коментари бележат отклонение от нормата в традиционната американска външна политика, американският първи дипломат продължи: "Ние бавно виждахме риска, който Китай представлява за американската национална сигурност, тъй като от самото начало искахме приятелство с Народната република. Все още се надяваме на това. Но в опитите си да постигнем тази цел ние приехме и насърчихме възхода на Китай в продължение на десетилетия - дори за сметка на американските ценности, сигурността и добрия смисъл."

Китай: Пенс е арогантен, речта му е пълна с лъжи и предразсъдъци

Китай: Пенс е арогантен, речта му е пълна с лъжи и предразсъдъци

САЩ да си гледат собствените проблеми, моралът и доверието отдавна са изчезнали

"Направихме всичко възможно да помиряваме възхода на Китай с надеждата комунистически Китай да стане по-свободен, пазарно ориентиран и в крайна сметка по-демократичен", подчерта още той.

Държавният секретар продължи, обвинявайки Китай за участие в "нелоялни и хищнически икономически практики", преди да насърчи ново търговско споразумение между комунистическата страна и САЩ.

Той завърши речта, като каза, че американците трябва да искат да видят проспериращ, процъфтяващ Китай, но справедлив.

Помпео: Китай трябва да запази подходящото си място в света

Помпео: Китай трябва да запази подходящото си място в света

"Събрахме отново "четворката" - пакт за сигурност с Япония, Австралия, Индия и САЩ"