Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Израел в събота вечерта, за да кажат отново "не" на плана за преразглеждане на съдебната система на страната, който министърът на правосъдието каза, че е решен да осъществи, съобщи "Ройтерс".

Шествията привличат много хора всяка седмица от началото на януари, когато правителството на премиера Бенямин Нетаняху се прицели във Върховния съд.

Припомняме, че те се противопоставят на законодателството, което Нетаняху и неговите десни и религиозни съюзници се надяват да приемат, което би ограничило правомощията на Върховния съд да се произнася срещу законодателната и изпълнителната власт, като същевременно дава на законодателите решаващи правомощия при назначаването на съдии.

Поддръжниците казват, че Върховният съд трябва да бъде възпрепятстван от прекомерно проникване в политическата сфера.

Критиците казват, че планът ще отслаби съдилищата, ще застраши гражданските свободи и ще навреди на икономиката заедно с връзките със западните съюзници.

Те също така казват, че Нетаняху, който е съден по поредица от обвинения в корупция, е в конфликт на интереси.

Десетки хиляди протестираха в Израел против спорна съдебна реформа

Десетки хиляди протестираха в Израел против спорна съдебна реформа

Нетаняху и поддръжниците му твърдят, че предложените промени са необходими, за да се овладее съдебната система

"Решен съм да завърша законодателството", каза министърът на правосъдието Ярив Левин в интервю за Канал 13 в събота. "Не мисля, че е правилно да се управлява държава със заплахи и диктат от улицата.

Той повтори готовността си да преговаря с опозиционните депутати, но не и ако целта им е просто да забавят законодателството без край.