Десетки хиляди израелци излязоха на протест пред сградата на парламента, когато правителството на премиера Бенямин Нетаняху официално стартира спорен план за преразглеждане на съдебната система на страната, съобщава Асошиейтед прес.

Това е най-големият протест извън Кнесета от години и отразява дълбоките разделения около плана. Предложените промени предизвикаха седмици на масови демонстрации.

Въпреки молбата на президента на нацията да спре приемането на законодателството, съюзниците на Нетаняху одобриха поредица от законодателни промени по време на бурно заседание на комисия. Гласуването сега изпраща законодателството в пълния парламент за поредица от гласувания - начален залп в битка, която се очаква да продължи седмици.

Те чуват нашия вик. Те чуват силния глас на истината. Те го чуват и се страхуват, каза опозиционният лидер Яир Лапид от сцената пред парламента.

Нетаняху и поддръжниците му твърдят, че предложените промени са необходими, за да се овладее съдебната система, която притежава твърде много власт. Критиците му обаче са на мнение, че съдебната реформа е равносилна на преврат и ще унищожи израелската демокрация. Те също така казват, че Нетаняху, който е съден по поредица от обвинения в корупция, е в конфликт на интереси.

Протестиращи се събраха от цялата страна. Организаторите съобщиха, че са присъствали над 100 000 души. Влакове, натоварени с хора, пристигнаха в Йерусалим. Няколкостотин други пък се събраха в знак на протест пред Стената на плача в Йерусалим, най-свещеното място, където евреите могат да се молят, преди да тръгнат към Кнесета.