Суданските войски обявиха ново прекратяване на огъня в сряда в ожесточената си битка с паравоенни сили в цялата страна след провала на по-ранно споразумение за примирие, което да позволи евакуацията на цивилни, попаднали във внезапния конфликт, съобщи "Ройтерс".

24-часовото прекратяване на огъня, което паравоенните съперници на армията вече бяха обявили, трябваше да влезе в сила в 18 часа местно време.

Не беше ясно веднага дали огънят е спрян.

Боевете в Судан продължават

Боевете в Судан продължават

Провал на примирието

Припомняме, че експлозии и интензивна стрелба разтърсиха суданската столица в петия ден на боевете в сряда, след като постигнатото с международно посредничество примирие бързо се разпадна. Провалът на прекратяването на огъня подсказа, че двамата съперничещи генерали, борещи се за контрол над страната, са решени да се унищожат един друг в потенциално продължителен конфликт.

Без признаци на спиране на боевете, отчаяните и ужасени суданци, които са хванати в капан от дни в жилищата си от насилието, бушуващо на прага им, започнаха да бягат от домовете си, разказват свидетели. Жители на множество квартали на Хартум казаха пред Асошиейтед прес, че могат да се видят стотици, включително жени и деца, носещи багаж, някои тръгващи пеша, други в превозни средства.

"Хартум се превърна в призрачен град", каза Атия Абдала Атия, секретар на Синдиката на лекарите, който все още е в столицата.

Борбата на генералите за власт хвана милиони суданци в кръстосания огън, тъй като враждуващите страни се бият от събота с тежки картечници, артилерия и въздушни удари в жилищни квартали на Хартум, съседния град Омдурман и други големи градове в страната.

В Судан обявиха 24-часово примирие след натиск от САЩ

В Судан обявиха 24-часово примирие след натиск от САЩ

Размириците причиниха смъртта на поне 185 души

Най-малко 270 души са били убити през последните пет дни, казаха от ООН, но броят им вероятно е по-висок, тъй като много тела са оставени по улиците, недостъпни поради сблъсъци.

Въоръжени мъже обикалят по улиците, нахлуват в магазини и къщи. "Вземат каквото могат и ако се съпротивляваш, те убиват", каза жителка на столицата

24-часово прекратяване на огъня трябваше да е в сила от залез слънце във вторник до залез слънце в сряда. Това беше най-конкретният опит досега да се спрат боевете, който се очакваше да прерасне в по-дълго примирие.

Това се случи, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря поотделно по телефона с двамата съперници - лидерът на въоръжените сили генерал Абдел Фатах Бурхан и ръководителят на паравоенните Сили за бързо реагиране (RSF) генерал Мохамед Хамдан Дагало. Египет, който подкрепя суданската армия, и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които имат тесни връзки с Дагало, също призовават всички страни да се оттеглят.

Но боевете продължиха след планираното начало на примирието и през нощта. Всяка от страните обвинява другата за провала.