Украинският президент Петро Порошенко заяви, че не изключва въвеждането на военно положение и нова вълна от военна мобилизация, ако конфликтът с проруските сепаратисти се влоши, съобщава „Ройтерс”.

Порошенко коментира темата, след като новото покачване на напрежението с Русия заради Крим отново разпали страховете, че крехкото примирие, постигнато в Минск през февруари 2015 г., може да рухне след най-кървавия месец на сблъсъци през последната година в Донбас.

Ако ситуацията ескалира в Източна Украйна и Крим, ние не изключваме възможностите да бъдем принудени да въведем военно положение и да обявим (допълнителна) мобилизация”, посочи Порошенко в предавана по телевизията реч.

Порошенко не е уточнил какво би могло да означава въвеждането на военно положение и дали той говори за такова в цялата страна или само в някои части.

От 2014 г. насам украинското прозападно държавно ръководство обяви няколко вълни на мобилизация, привиквайки украинските мъже да се присъединят към армията в борбата срещу проруските сепаратисти в Донбас.

По-рано украинската армия съобщи, че трима военнослужещи са били убити и шестима други са били ранени при сражения през последните 24 часа.

Междувременно проруските сепаратисти обвиниха украинската армия, че обстрелва контролирани от тях територии, включително с тежки оръжия, които трябваше да бъдат изтеглени от фронтовата линия според клаузите на споразуменията от Минск.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи за „голям брой” нарушения в Източна Украйна през тази седмица. Това включвало артилерийска стрелба и придвижване на тежки оръжия.