Украйна е готова да обсъди инцидента в Керченския проток на ниво политически съветници в рамките на нормандската четворка, включваща Русия, Украйна, Франция и Германия, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Ние със сигурност ще вземем участие в срещата с нормандския формат на ниво политически съветници, на която ще повдигнем неотложен въпрос - изискването Руската федерация да върне нашите военни, кораби и да отвори Керченския проток", съобщава администрацията на президента, думите на Порошенко.

Путин: Няма преговори за пленените моряци

Путин: Няма преговори за пленените моряци

Русия и Украйна са в конфликт

На 1 декември Меркел съобщи, че на среща с руския президент Путин е предложила посредническата помощ на Германия и Франция за разрешаване на ситуацията около Керченския проток. Тя отбеляза, че такива усилия могат да се направят на ниво експерти по въпросите на външната политика и политиката за сигурност в нормандския формат.

На 25 ноември три кораба на Военноморските сили на Украйна нарушиха процедурата за преминаване на военни кораби през териториалното море на Руската федерация, когато пътуват от Черно море до Азовско море.

Макрон и Путин обсъдиха Украйна и Сирия

Макрон и Путин обсъдиха Украйна и Сирия

Двамата се срещнаха и разговаряха в кулоарите на форума Г-20

В инцидента с Керченския проток се използвани оръжия и трима военнослужещи от украинския военноморски флот са получили леки наранявания. Корабите бяха задържани и отведени в Керч и Русия започна наказателно производство за нарушение на държавната граница.

Руската страна определя инцидента провокация, украинските власти също, след което и наложиха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за спиране на ескалацията.

Украйна забрани влизането на руснаци на възраст между 16 и 60 години

Украйна забрани влизането на руснаци на възраст между 16 и 60 години

Ограничено е влизането на чужденци