Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, който забранява на представители на Русия да участват като наблюдатели в изборите в Украйна, съобщават руските медии.

"Законът внася изменения в законите "За избор на президент на Украйна", "За избор на народни представители на Украйна", "За местните избори", които предвиждат, че лице, което е гражданин (субект) на държава, призната от Върховния съвет на Украйна за държава агресор или държава окупатор, не може да бъде официален наблюдател на изборите", се изтъква в указа, публикуван на сайта на Порошенко.

Порошенко предупреди: Русия се подготвя за война с Украйна

Порошенко предупреди: Русия се подготвя за война с Украйна

Заплахата от военна офанзива на Русия била реална

Отбелязва се, че законът влиза в сила в деня след публикуването му.

На 22 февруари беше съобщено, че Централната избирателна комисия на Украйна е регистрирала 357 международни наблюдатели за президентските избори в страната.

На 21 февруари Русия блокира приемането от ОССЕ на препоръка относно възможността на страните да откажат наблюдение на изборите пред представители на чужди държави поради конфликт на интереси.

Тимошенко предлага импийчмънт за Порошенко

Тимошенко предлага импийчмънт за Порошенко

За контрабанда на резервни части за украинската армия от Русия на завишени цени

По-рано външните министри на страните членки на Европейския съюз призоваха Украйна да осигури работата на наблюдателите на мисиите на ОССЕ на президентските избори в съответствие с "обичайната практика".

Президентските избори в Украйна ще се проведат на 31 март.