Кандидатът за президент на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че започва процедура за импийчмънт на сегашния президент на страната Петро Порошенко, съобщава ТАСС.

"Декларираме, че заедно с други фракции, които ни подкрепят, започваме процедура за импийчмънт за президента", коментира тя от трибуната на украинския парламент.

Тимошенко обясни, че журналисти са публикували разследване, в което става известно за участието на Порошенко и неговото обкръжение в контрабандата на резервни части за украинската армия от Русия на завишени цени.

Властите в Украйна претърсват представители на изборния щаб на Тимошенко

Властите в Украйна претърсват представители на изборния щаб на Тимошенко

Акции се провеждат в седем региона на страната

"По същество това е помощ за врага, унищожаване на украинската армия. Това е подсъдно действие. Ние вярваме, че попада в обхвата на член 111 от Наказателния кодекс - предателство", обяви тя.

Съгласно чл. 111 от Конституцията на Украйна, президентът на Украйна "може да бъде отстранен от длъжност от Върховната Рада на Украйна чрез импийчмънт, ако извърши измяна или друго престъпление".

За прилагането на този член от конституцията обаче е необходим механизъм, който трябва да бъде предписан в специален закон за импийчмънт, който парламентът не може да приеме от 1996 г. насам.

Тимошенко обещава, че специалният закон за импийчмънт на държавния глава ще бъде приет, ако тя стане президент.

Порошенко мечтае след мандата си да представлява Украйна в ЕП

Порошенко мечтае след мандата си да представлява Украйна в ЕП

Важно е бързото влизане на Украйна в ЕС и НАТО