Посланикът на Европейския съюз в Турция е подал оставка, съобщи служител от неговата делегация в Анкара, месец след като той беше привикан от турското външно министерство заради критични негови коментари за отношението на Анкара към историческото споразумение между Турция и ЕС за ограничаването на мигрантския поток.

Оставката на Хансйорг Хабер идва на фона на напрегнатите отношения между ЕС и Анкара, като Брюксел отчаяно се опитва да съхрани сътрудничеството на Турция за спирането на потока от мигранти към Европа, но е критичен към влошаващото се положение с правата и свободите в страната.  

„Ние потвърждваме, че Хабер подаде оставка. Ние не можем да коментираме причините за оставката към този момент”, отбелязал служител от делегацията на ЕС в Анкара пред "Ройтерс".

От Европейската комисия засега не са коментирали.

Хабер беше привикан от външното министерство на Турция през май, за да се оплачат от негови коментари относно сделката за мигрантите.

Турските власти го нападнаха заради използвана от него нелицеприятна германска поговорка, цитирана в местни вестници, за да опише как планът за облекчаване на визовите ограничения за пътувания на турците в Европа, част от по-широкото споразумени за мигрантите, е изправено пред проблеми.

Турция и ЕС обсъждат либерализирането на визовия режим от 2013 г., като през март се споразумяха да го придвижат като част от споразумението за спиране на нелегалната имиграция от Турция за ЕС.

Ала напредъкът е в застой, след като Брюксел настоя, че Анкара трябва също така да реформира своето антитерористично законодателство за друга част от споразумението – продължаване на преговорите за членството на Турция в ЕС. Според Анкара този въпрос не подлежи на преговори и промяна.