Руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко е бил извикан в сръбското външно министерство, за да обясни устно ситуацията с публикацията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова за посещението на сръбския президент Александър Вучич в САЩ, съобщава "Новости".

Първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич е заявил, че преди срещата с руския посланик му се е обадил руският му колега Сергей Лавров.

Според сръбския първи дипломат публикацията на Захарова "е създала ненужно напрежение" в отношенията между двете страни, така че участието на Лавров е било особено важно.

"За мен е приятно и важно, че самият Лавров, първият човек в руската дипломация, се включи в разрешаването на ситуацията", отбеляза Дачич.

Сръбското външно министерство заяви, че инцидентът е приключил. Ведомството публикува съобщение, в което се посочва, че това "няма да остави следи върху добрите отношения" между Москва и Белград.

Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел

Решаването на спора около статута на Косово продължава в Брюксел

Мария Захарова сравни Александър Вучич с Шарън Стоун в "Първичен инстинкт"

Вучич посети Белия дом миналата седмица, където сръбската делегация проведе разговори с представители на Косово с посредничеството на президента на САЩ Доналд Тръмп.

След срещата в социалните мрежи циркулира снимка на Вучич, седнал на стол срещу Тръмп. Захарова във "Фейсбук" коментира снимката, като прикрепи към публикацията екранна снимка от филма "Първичен инстинкт" с прочутата сцена на героинята на Шарън Стоун с кръстосаните крака. 

Сръбският президент реагира на тази публикация, отбелязвайки "примитивизма и простащината" в нейното съдържание. По-късно Захарова се извини и заяви, че публикацията е "погрешно интерпретирана". Според нея единственото, което се съдържа в нея, е "отхвърляне на арогантното отношение от страна на "изключителните", включително "протоколни трикове", към които американските власти прибягват.