Посланикът на САЩ в Германия призова Берлин да блокира опита на Иран да изтегли големи суми пари от банкови сметки в Германия, за да компенсира ефекта от новите финанансови санкции на САЩ, наложени след като Вашингтон се изтегли от ядреното споразумение с Техеран, сключено през 2015 г., съобщава "Ройтерс".

Ричард Гренел, дългогодишен критик на ядреното споразумение, заяви пред най-тиражния германски в. "Билд", че американското правителство е изключително разтревожено за плановете на Техеран да прехвърли стотици милиони евро в брой към Иран.

Иран иска да изтегли €300 млн. от сметки в Германия

Иран иска да изтегли €300 млн. от сметки в Германия

Това пише германският вестник "Билд"

"Насърчаваме най-високите нива на германското правителство да се намесят и да спрат плана", настоя Гренел.

Американският посланик възприе по-изявена роля в сравнение с предшественика си в Берлин, като си навлече критики от някои германски политици, които разглеждат действията му като намеса в германската политика.

Говорителката на германското финансово министерство вчера заяви, че германските власти разглеждат искането на Иран. Ведомството не е коментирало думите на Гренел.

"Билд" съобщи вчера, че германските власти обмисляли искане от страна на Иран да изтегли 300 млн. евро от банкови сметки в Германия и да прехвърли средствата в Иран.