Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман предприе безпрецедентна атака срещу палестинците, обвинявайки ги с категоричен тон за липсата на мир с Израел, съобщават израелски медии.

"Израелски баща на 6 деца беше убит снощи хладнокръвно от палестински терористи. "Хамас" похвали убийците, а законите на Палестинската автономия ще им осигурят финансови възнаграждения", коментира Фридман в профила си в "Туитър" в отговор на убийството на израелски равин, който е бил застрелян, докато е шофирал.

"Не се чудете повече защо няма мир. Съболезнования за опечаленото семейство Шевач", добави той, повтаряйки обвиненията, отправени от израелски официални лица след нападението.

Израел наложи блокада на град и села в Западния бряг заради терористична атака

Израел наложи блокада на град и села в Западния бряг заради терористична атака

При нападението беше убит израелец

Заместник-министърът на външните работи на Израел благодари на Дейвид Фридман за коментарите му. "Скъпи посланик Фридман, дълбоко оценяваме вашата солидарност с Израел. Ценим вашето партньорство в борбата срещу тероризма и разбирането ви, че подкрепата на Палестинската автономия за терористите лежи в основата на проблема", написа заместник-министърът в "Туитър".

Палестинската автономия, която отказа да участва в мирни преговори с Израел, ако американският президент Доналд Тръмп не отмени признаването на Йерусалим за столица на Израел, не е излязла с изявление във връзка с убийството.

Палестинците се нахвърлиха на изявленията на Фридман, обвинявайки американския посланик в "лицемерие" за това, че не е осъдил случаите, при които палестински протестиращи са били застреляни от израелските сили.

Специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Николай Младенов също обвини палестинците в подбуждане на насилие и възпрепятстване на мирния процес, макар и индиректно.

Германското външно министерство осъди атаката и призова "всички страни да действат за успокояване на положението".

За разлика от предишни американски посланици, Фридман беше известен като категоричен поддръжник на израелските селища в Западния бряг. Тази подкрепа продължи и след назначаването му като посланик. През септември Фридман каза, че израелските селища "са част от Израел".