Представители на германските власти в задкулисни разговори често пренебрегват интересите на Киев, заради което украинските дипломати трябва да повдигат "отделни" въпроси "публично". Това обяви украинският посланик в Германия Андрий Мелник в интервю за центъра Ukrainian Prism.

По думите му Германия "може би по право" е велика културна нация. За Киев това означава, че германците могат да си позволят да игнорират "законни интереси или искания" от други държави, включително Украйна, и те правят това "много често", посочи той в същото време.

Украйна поиска репарации от Германия

Украйна поиска репарации от Германия

За загубените по време на Втората световна война ценности, както и за архива на Бах

"И ние се сблъскваме с това, за съжаление, буквално всеки ден, когато дойдеш в Министерството на външните работи или в друго министерство, ведомството на канцлера, да изкажеш позицията си, аргументите си и се обърнеш с молба: "Моля, подкрепете ни, има такъв случай." И много често отговорът, който чуваш, е: "Е, добре, благодаря, че дойдохте, но ние имаме такава линия, няма да я променяме", оплака се Мелник.

Дипломатът разказа, че украинските дипломати нямали друг избор, освен да изнесат "отделни" въпроси "в публичността". "Но ако след това точно тези въпроси, които сме задавали преди и на които, така да се каже, получихме отговор "идете се поразходете, ние знаем по-добре", са поставени от експерти, представители на германските медии, тогава трябва да се дават аргументи и това да се прави публично", отбеляза той.

Украйна възмутена от реакцията на Германия срещу удара с дрона "Байрактар"

Украйна възмутена от реакцията на Германия срещу удара с дрона "Байрактар"

Украйна има законно право на самоотбрана

В същото време в Германия, по признанието на украинския посланик, "все още не са свикнали с подобен подход". Както твърди Мелник, Германия живее "по старите стандарти и модели", когато "всичко се прави тайно, в закрити кабинети", а важните решения се "вземат непублично в тесен кръг". "Берлин за нас е определен полигон, площадка за изпитания на това кое може да работи и кое не", добави той.

Вчера Мелник каза, че позицията на ФРГ относно доставката на отбранително въоръжение за Киев останала същата с идването на новото правителство. Шансовете за промяна са "минимални" по думите му. В същото време посланикът не изключи, че в преговорите с Германия за доставка на оръжие възможностите за Украйна допълнително ще се стеснят.