Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник обяви правото на Украйна на компенсация от страна на ФРГ за изгубените по време на Втората световна война културни ценности, както и за архива на Бах, дарен на Берлин преди две десетилетия.

Архивът от записки на Йохан Себастиан Бах, чиято културна стойност е безценна, а материалната стойност надхвърля десетки милиарди евро, беше предаден на правителството на Герхард Шрьодер през 2001 г. В Украйна и досега не са сигурни в законността на подобна стъпка.

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

Полша напомня на Германия за 850 млрд. долара репарации от ВСВ

За Германия, всички финансови претенции от войната са уредени

Мелник в писмо, чийто текст публикува агенция "Укринформ", се отказа да участва в празничен концерт по повод 20-годишнината от предаването на архива на Бах. Той обясни решението си с факта, че Киев така и не е получил компенсация от Берлин "за огромните загуби на културното наследство на Украйна по време на нацистката окупация, така и по отношение на политическата подкрепа" за Украйна "по пътя към членство в ЕС".

Дипломатът се оплака, че ФРГ е пренебрегнала предложението на Украйна за създаване на "Компенсационен фонд на военни загуби" за закупуване на ценни предмети на изкуството на световно равнище за украинските музеи.

Мелник също така се оплака, че в продължение на няколко години е предлагал на Берлин да стартира съвместни инициативи в контекста на предаването на архива на Бах, но "се натъкнал на глуха стена от неразбиране".

Дипломатът също така припомнил, че по време на окупацията Украйна е била напълно разорена и е загубила голямо културно наследство.

Мелник редовно излиза с такива искания и изявления по отношение на Германия. Така през март дипломатът възложи на Берлин задачата за възвръщане на Крим под контрола на Киев, обяснявайки това с колониалното минало на ФРГ. Посланикът също така поиска от Германия помощ за модернизирането на украинската армия и нарече влизането на Украйна в НАТО гаранция за страната след пускането на газопровода "Северен поток 2".